latinica  ћирилица
24/05/2019 |  14:24 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Видовић: Изостанак аранжмана са ММФ-ом није узроковао проблеме у буџету

Министарка финансија Републике Српске Зора Видовић нагласила је да Влада Српске, због изостанка аранжмана са Међународним монетарним фондом, нема проблема у буџету који је потпуно ликвидан и има довољно средстава за измирење обавеза.
Министарка финансија Зора Видовић - прес конференција - Фото: РТРС
Министарка финансија Зора Видовић - прес конференцијаФото: РТРС

- Буџет се пуни и троши плански. Имамо одлуку Народне скупштине која се односи на задужење и немамо проблема због изостанка аранжмана са ММФ-ом - изјавила је Видовићева на конференцији за новинаре у Бањалуци након сједнице Владе.

Видовићева је рекла да Влада Републике Српске сарађује са ММФ-ом, чији представници често посјећују Министаство финансија Српске, подсјетивши да је аранжман изостао јер су у ММФ-у одлучили да о њему неће бити ни разговарано док не буде формирана власт на нивоу БиХ и у Федерацији БиХ.

- Када се формира власт, ако понуда ММФ-а буде прихватљивија од банкарских кредита и уколико за тим буде потребе, видјећемо шта ћемо урадити. Продали смо трезорске записе прије мјесец дана са каматом од нула одсто - каже Видовићева.

Она је навела да се у Министарству финансија Српске ради анализа да се дио обвезница Републике Српске, које емитује Министарство финансија, до краја године преведе у трезорске записе, јер је то економичније.

Према њеним ријечима, банке у Српској се ријетко одлучују да привредницима дају кредите, јер сматрају да су ризични и држава им је најстабилнији повјерилац.

Она је додала да је Влада добила донаторска средства од милион евра за покретање стартапова за младе до 35 година.

- Влада је данас прихватила ту донацију и она ће бити спроведена кроз Завод за запошљавање Републике Српске - додала је Видовићева.

Повезане вијести:

Влада усвојила Закон о порезу на добит и Измјену закона о фискалним касама