latinica  ћирилица
24/05/2019 |  15:53 ⇒ 19:40 | Аутор: СРНА

Утврђен Нацрт закона о личном имену

Влада Републике Српске утврдила је Нацрт закона о личном имену у којем је најзначајнија новина то што је утврђено да се односи на лица која посједују држављанство Српске и БиХ и уписана су у матичне књиге рођених у Српској.
Сједница Владе - Фото: РТРС
Сједница ВладеФото: РТРС

Важећи Закон о личном имену Народна скупштина Републике Српске усвојила је 30. децембра 1993. године, а у мањем обиму је мијењан 2000. године.

Нацртом закона о личном имену уређује се појам, начин одређивања, коришћења и промјене личног имена држављана Републике Српске и БиХ, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

Влада је утврдила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о дувану, којим се успостављају дугорочни и боље уређени односи произвођача, организатора производње и откупа, обрађивача и произвођача дуванских производа.

Измјенама и допунама Закона о дувану приступило се због потешкоћа у примјени важећег закона, посебно у дијелу који се односи на организацију производње и откупа сировог дувана.

Влада је утврдила и Приједлог закона о унутрашњој пловидби Републике Српске, првенствено због чињенице да је постојећи закон, који је донесен 2001. године, претрпио три измјене и допуне, да су у примјени уочене недоречености у вези са захтјевима безбједности пловидбе, као и обавезе усклађивања прописа са правним насљеђем ЕУ и праксом и стандардима Савјета Европе.

Доношење новог закона потребно је и због интензивирања саобраћаја, не само на ријеци Сави, на којој је успостављен међународни режим пловидбе, већ и на осталим пловним путевима у Српској, те је неопходно одржавање пловног пута да би пловидба била безбједна, додаје се у саопштењу.

УПИС МАЊЕ СТУДЕНАТА У ОДНОСУ НА ПРЕТХОДНУ ГОДИНУ

У прву годину првог циклуса студија и прву годину другог циклуса студија у академској 2019/2020. години на јавним високошколским установама у Републици Српској биће уписано мање редовних студената него годину раније, наводи се у данашњој одлуци Владе Српске.

- Одлуком је утврђен упис 4.195 редовних студената у прву годину првог циклуса студија, и то 2.169 на Универзитету у Бањалуци, 1.846 на Универзитету у Источном Сарајеву, 130 на Високој медицинској школи у Приједору и 50 на Високој школи за туризам и хотелијерство у Требињу - саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

У прву годину другог циклуса студија могу се уписати 1.152 редовна студента, и то 667 на Универзитету у Бањалуци и 485 на Универзитету у Источном Сарајеву.

У саопштењу се наводи да је један од разлога што је број студената мањи то што су јавни универзитети у приједлозима за упис планирали мање него прошле године.

На одређеним студијским програмима ресорно министарство је смањило број студената који су предложили јавни универзитети узевши у обзир потребе тржишта рада, број уписаних студената у прву годину академске 2018/2019. године, те број ђака четвртог степена који ове године завршавају средњу школу.

Влада Републике Српске данас је прихватила донаторска средства Владе Србије од 1.955.830 КМ Републици Српској за реализацију Програма подстицања развоја предузетништва код младих до 35 година "Стартап Српска", у оквиру сарадње према Споразуму о специјалним паралелним везама.

Донација ће бити кориштена за наставак реализације Програма самозапошљавања и развоја предузетништва код младих до 35 година, а крајњи корисник је Завод за запошљавање Републике Српске, као реализатор програма, у сарадњи са Министарством рада и борачко-инвалидске заштите.

За реализацију ове одлуке задужени су Министарство финансија, Министарство рада и борачко-инвалидске заштите и Завод за запошљавање Републике Српске.

Министарство рада има обавезу да поднесе извјештај Влади Републике Српске о реализацији програма.

РАЗДВАЈАЊЕ СТАТУСА НЕЗАПОСЛЕНОГ ОД ЗДРАВСТВЕНОГ ОСИГУРАЊА

Влада Републике Српске усвојила је на данашњој сједници нацрте два измијењена закона којима се стварају услови за раздвајање стицања статуса незапосленог лица од права на здравствено осигурање о трошку Републике.

Ријеч је о Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о посредовању у запошљавању и правима за вријеме незапослености и Нацрту закона о измјенама и допунама Закона о здравственом осигурању, саопштено је из Бироа Владе за односе с јавношћу.

Ове измјене ће омогућити да Завод за запошљавање Републике Српске коначно добије прецизне податке о понуди радне снаге на тржишту рада Републике Српске.

Према предложеним рјешењима, Завод за запошљавање ће се моћи искључиво посветити раду са незапосленим лицима која заиста активно траже запослење, а не онима који се, ради остваривања других права, прије свих здравствене заштите, налазе на евиденцијама незапослених и не траже посао.

Друга важна измјена односи се на побољшање материјалног положаја незапослених лица којима без њихове сагласности, кривице или захтјева, престане радни однос. Кроз предложена рјешења продужено је трајање права на новчану накнаду за вријеме незапослености и њена висина.

Максимална дужина трајања права на новчану накнаду за вријеме незапослености за раднике са најдужим стажом је са 12 продужена на 24 мјесеца.

Повећана је и висина новчане накнаде која, према предложеном рјешењу, износи: за лица која су радила до 15 година 45 одсто просјечне плате коју су остваривали прије престанка радног односа, раније је било 40 одсто, односно, 50 одсто плате за лица са 15 и више година стажа, док је раније та стопа била 45 одсто, додаје се у саопштењу.

Предложена је измјена формуле за израчунавање најниже "гарантоване" новчане накнаде која је тренутно 30 одсто просјечне плате за претходну годину, што номинално износи око 256 КМ, на 80 одсто најниже плате у Републици за текућу годину, што номинално износи око 360 КМ, односно повећање за више од 100 КМ на мјесечном нивоу.

На сједници је утврђен Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о унутрашњем платном промету, којим је предвиђено успостављање Регистра рачуна физичких лица, што ће омогућити бржу и лакшу идентификацију рачуна дужника у пореском и извршном поступку, као и у другим судским поступцима, код истраживања сумњивих активности, спречавања прања новца и финансирања терористичких активности и друго.

У саопштењу се наводи да ће наведено допринијети ефикаснијем раду надлежних судова, пореских, истражних и других органа којима ће бити олакшан и убрзан приступ подацима о банковним рачунима физичких лица, које неће морати, као до сада, тражити од појединачних банака, већ директно од Агенције за посредничке, информатичке и финансијске услуге, а која се овим законом овлашћује да успостави и води Регистар рачуна физичких лица.

Регистри рачуна физичких лица успостављени су у окружењу и земљама ЕУ, а успостављање оваквих централизованих база података налажу и међународни стандарди и најновија Директива ЕУ која уређује спречавање прања новца и финансирања терористичких активности.