latinica  ћирилица
24/05/2019 |  17:17 ⇒ 19:39 | Аутор: dnevni avaz

"Тегелтија није ништа обећао Алешевићу, инспектор уговорио дар за себе"

Асим Црналић, угледни адвокат и бивши дугогодишњи члан Високог судског и тужилачког савјета БиХ, рекао је да вјерује да је Милан Тегелтија, предсједник ВСТС, говорио истину када је у свом јавном објашњењу образложио о чему се ради у случају у којем се оптужује за коруптивне радње.

- На спорном снимку се јасно види да Милан Тегелтија није господину Алешевићу обећао да ће предмет ријешити онако како он жели. Он је рекао Алешевићу да ће видјети с кантоналним тужиоцем о чему се ради. То је допуштено јер је задатак предсједника ВСТС-а да утврди због чега неки предмет стоји неријешен, а у конкретном случају управо се ради о томе да је Алешевић пред предсједником изнио приговор да Кантонално тужилаштво у Сарајеву дуго држи предмет и не обавјештава га о исходу - рекао је Црналић.

Појаснио је, такође, да се на снимку види да се не ради о томе да се Тегелтија умијешао у конкретин предмет, како се каже у праву, и у одлучивање Тужилаштва везано за тај предмет, него је само обећао да ће испитати о чему се ради.

- Значи није уопште ни на који начин назначено да ће се он уплитати у сам поступак за који је Алешевић заинтересован. Што се тиче сумње да је Тегелтија примао мито, са снимка се такође види да господин Панџа изричито упозорава Алешевића да ништа не спомиње у вези с митом у разговору с Тегелтијом јер, како он каже, "он ће ти одмах устати и отићи, једва сам га наговорио да разговара с тобом" - каже Црналић.

Црналић каже да се о "поткивању" говори на снимку тек када је Тегелтија изашао, те да се чује да Панџа заправо уговора дар за себе, а под кринком да ће га уручити Тегелтији.

- Није могуће ни на који начин спријечити људе који злоупотребљавају своја познанства да на овај начин обмањују странке у правосудним поступцима - каже Црналић и додаје:

- Како би предсједник ВСТС-а знао да су странке незадовољне, ако не би с њима разговарао.

Адвокат Владо Адамовић истакао је да је овдје јасно постојање основа сумње за истрагу против најмање двије особе.

- Све је остало у обавези Тужилаштва БиХ, које треба хитно реаговати и ту ситуацију рашчистити што прије. Значи, од три могуће, овдје имају двије особе. Значи, примање и давање дара је кривично дјело. Онај ко је примио и дао, то се може процесуирати, јер се види на снимку - каже Адамовић.

Према његовим ријечима, на снимку се види да између инспектора Панџе и Тегелтије нема директног договора.