latinica  ћирилица
24/05/2019 |  17:38 ⇒ 20:09 | Аутор: СРНА

Уговор о оснивању заједничког центра за рехабилитацију лица са Дауновим синдромом

Представници бањалучког Даун синдром центра и београдског Удружења за помоћ особама са Дауновим синдромом потписали су данас у Бањалуци уговор о отварању заједничког центра за рехабилитацију лица са овим синдромом.

Према овом уговору, лица до седам година биће рехабилитована у центру у Београду, док ће она од 19 година и више бити рехабилитована у Бањалуци.

Управник Даун синдром центра Бањалука Зоран Јелић је након потписивања уговора у Културном центру "Арие Ливне" новинарима рекао да је овај пројекат започет 2016. године под покровитељством тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Према његовим ријечима, овај центар пренио је модел добре праксе из ЕУ, односно рехабилитациони програм ПАИН, чији је циљ да се лица са Дауновим синдромом осјете друштвено корисним, да им се да право на самоизбор, за стварање личног идентитета у складу са њиховим могућностима.

Јелић је нагласио да је Арие Ливне један од најзаслужнијих људи када је ријеч о подршци и помоћи лицима са Дауновим синдромом, те да је 2016. године све организовао.

- Резултат тога је да шест лица са Дауновим синдромом данас живи у Бањи Врућици и раде у ресторанима тамошњег Здравствено-туристичког центра - навео је Јелић.

Предсједник Удружења за помоћ особама са Дауновим синдромом Београд Марија Павловић рекла је да је ово логичан наставак сарадње, након што је у јануару потписан споразум у Београду и "Недјеље Дауновог синдрома" одржане у марту.

- Данашње потписивање уговора је историјско, будући да овакав вид сарадње није постојао. Институције које су укључене у потписивање и реализацију уговора ће нам дати подршку и цијели пројекат би могао да се организује у Београду, гдје би се радила рехабилитација особа са Дауновим синдромом лица до седам година, а у Бањалуци након завршеног школовања - послије деветнаесте године - појаснила је Павловићева.

Један од иницијатора пројекта за помоћ лицима са Дауновим синдромом Арие Ливне рекао је да је поносан што је дио овог пројекта јер је, како је нагласио, ријеч о хуманизму и социјалној правди, односно о људима који су заслужили све, јер их је природа већ казнила.

- Друштво треба да учини све да би тим људима био олакшан живот. Они у нашем друштву, које још није дорасло томе, не могу да буду равноправни, иако то желимо. Управо због тога, друштво, владе, организације треба да учине све да би учествовали у тој великој хуманитарној акцији - поручио је Ливне.

Ливне је рекао да веома цијени породицу Јелић, чији су чланови цијели свој живот и каријеру посветили јединој ствари - помоћи дјеци са Дауновим синдромом.

Он је рекао да је својевремено, након првих разговора са тадашњим предсједником Српске Милорадом Додиком о овом проблему, Додик "на прву" прихватио покретање пројекта и нагласио важност помоћи лицима са Дауновим синдромом.

Ливне је истакао да су хуманизам и социјална правда његова вјера и религија, поручивши да ће учинити све да помогне дјеци са Дауновим синдромом и њиховим родитељима.

Потписивању уговора присуствовао је и генерални конзул Србије у Бањалуци Владимир Николић.

У Бањалуци је 19. маја почела "Недјеља Дауновог синдрома Београд-Бањалука" током које ће лица са Дауновим синдомом из Београда проћи дио рехабилитационог програма ПАИН који спроводи "Даун синдром центар" Бањалука.

"Недјеља Дауновог синдрома Београд-Бањалука" у Бањалуци трајаће до недјеље, 26. маја, у Културном центру "Арие Ливне".