latinica  ћирилица
24/05/2019 |  18:57 ⇒ 25/05/2019 | 07:54 | Аутор: РТРС

Фискалним рачуном до стана

Привредници који новац од добити уложе у опрему, према приједлогу закона о порезу на добит, који је усвојила Влада Српске, биће ослобођени пореза за укупан тај износ. Ово је једна у низу мјера растерећења привреде, а посљедњу ријеч даће Народна скупштина.

Између осталог усвојене су и измјене закона о фискалним касама. Новина је да су уведене новчане казне за неодговорне послодавце.

Црвеном траком и печатом инспекције, до сада су кажњавани послодавци који не издају фискални рачун. Приједлогом измјена закона о фискалним касама, биће им омогућено да плате казну у року три дана прије него буду затворени. Нацрт је био строжи и предвиђао веће новчане казне, али су у Влади одлучили да их умање.

Казна за правна лица умјесто раније предложених 10.000 до 20.000 КМ сада је 8.000 до 16.000, а за предузетнике умјесто 5.000 до 10.000 предложена је казна од 4.000 до 8.000. Рок за уплату казне продужен је са 48 на 72 часа и уколико у том периоду буде плаћена објекат неће бити затворен - рекла је Зора Видовић министарка финансија.

Да би мотивисали издавање, али и узимање фискалних рачуна, у Влади су одлучили да по угледу на Србију, од првог јула покрену наградну игру. Сваки грађанин БиХ може да скупи десет фискалних рачуна. Наградни фонд је 800.000 марака, а награде су станови.

- Због тога смо се одлучили да и ми то урадимо у овој години. Средства за ову наградну игру биће обезбијеђена од донатора и из буџета. Средства из буџета биће обезбијеђена од уштеда које је направило Министарство финансија тако да неће бити проширења буџета и узимања средстава са других ставки - каже Видовићева.

Приједлогом закона о порезу на добит, слиједи и награда за привреднике који инвестирају новац од профита.

- Свим привредницима приликом улагања у опрему и постројења бити умањена пореска основица за обрачун пореза на добит за износ који су уложили - додала је Видовићева.

Влада је на данашњој сједници прихватила милион евра донације за покретање стартап предузећа и она ће бити реализована посредством Завода за запошљавање. У министарству финансија кажу да се буџет пуни према плану, да се обавезе извршавају на вријеме и да не фале средства ММФ-а која нису на располагању због неформирања власти у Федерацији и на нивоу БиХ.