latinica  ћирилица
24/05/2019 |  19:03 ⇒ 25/05/2019 | 07:52 | Аутор: РТРС

ЕУ: Одбацити условљавања и формирати Савјет министара

Шеф делегације ЕУ у БиХ Ларс Гунар Вигемарк изјавио је данас у Источном Сарајеву да сви политички актери треба да одбаце било каква условљавања како би се формирао Савјет министара, након чега се могу рјешавати спорна питања.

Вигемаркова изјава услиједила је након што СДА мјесецима условљава формирање новог Савјета министара, истовремено оптужујући СНСД и странке из Српске да блокирају рад Парламентарне скупштине БиХ.

Ако је и од СДА, превише је. Други су криви за блокаде, а они се једини боре за правну државу. То што мјесецима коче успостављање новог Савјета министара и отворено уцјењују српску страну наставком НАТО сарадње кроз слање ГНП и свако мало тужакају Републику Српску, СДА не види као проблем.

"СДА упозорава да је блокада рада Парламентарне скупштине БиХ, коју проводи дио политичких странака, противзаконита те изузетно штетна по интересе БиХ", наведено је саопштењу СДА.

По логици СДА лоше је што оба Дома ПС БиХ у новом сазиву нису формирали комисије а није штетно што у одлазећем Савјету министара сједе кадрови без изборног легитимитета.

Шеф Клуба СНСД-а у Представничком дому ПС БиХ Сташа Кошарац рекао је да је ријеч о политичком безобразлуку СДА која кривицу за кризу и нефункционисање заједничких институција покушава да препише СНСД-у.

- Ријеч је о безобразној замјени теза јер је свима у БиХ, као и у иностранству јасно да су Изетбеговић, Звиздић и СДА продуковали кризу на нивоу заједничких институција упорно одбијајући да испоштују уставна права и изборну вољу српског народа и Републике Српске - додао је Кошарац.

У игри живаца и надмудривања СДА и СНСД-а, важан је став ЕУ да се без било каквих условљавања формира власт. Важан али не и пресудан с обзиром на то да амерички званичници упорно подстичу НАТО пут БиХ и игноришу став Републике Српске о војној неутралности.

- Предлажем свим странама да одбаце било каква условљања. Прво формирајте власт па онда рјешавајте нека од тих да питања - истакао је Ларс Гунар Вигемарк шеф Делегације ЕУ у БиХ.

У међувремену стигла је најава да би заједнички колегиј оба Дома ПС БиХ наредне седмице требало да разматра допис МИП БиХ у вези именовања бх делегације у ПС СЕ, након што је пропуштено да се то уради управо због кризе у БиХ.

- Нема формирања радних тијела нити почетка рада парламента, све док не буде одблокирано формирање Савјета министара. Формирање једне делегације БиХ, ма колико важна била, не може одблокирати процес формирања власти на нивоу БиХ, нити омогућити рад Парламентарне скупштине БиХ - сматра Душанка Мајкић делегат у Дому народа ПС БиХ.

Док из СДА упозоравају да десетине приједлога, међународних споразума и других аката чека формирање комисија у оба ПС БиХ из СНСД-а одговарају да је апсурно да одлазећи Савјет министара шаље те законе у процедуру. Још апсурдније да су чак четири министра истовремено посланици у новом сазиву Парламента.

- Ако за два мјесеца не изаберемо нови Савјет министара, могло би се десити да Денис Звиздић истовремено буде и предсједавајући Представничког дома и предсједавајући Савјета министара, што се никада и нигдје у земљама парламентарне демократије није догодило - закључио је Кошарац.

Зато из СНСД-а позивају те министре да одмах поднесу оставке и да се изабере нови сазив Савјета министара у складу са вољом грађана.