X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
24/05/2019 |  21:12 | Извор: СРНА

Додику додијељен орден Универзитета у Ист. Сарајеву

Предсједавајућем Предсједништва БиХ Милораду Додику вечерас је на свечаној академији, поводом Дана и крсне славе Универзитета у Источном Сарајеву - Светих Ћирила и Методија, додијељено највеће признање ове високошколске установе Орден Универзитета за нарочите заслуге и изузетан допринос његовом развоју.
Источно Сарајево - Универзитет - додјела признања - Фото: СРНА
Источно Сарајево - Универзитет - додјела признањаФото: СРНА

Признање је, у име Додика, који је и српски члан Предсједништва БиХ, примио његов савјетник Бошко Томић, истичући да ова награда иде у праве руке, човјеку који је од оснивања Универзитета у Источном Сарајеву пружао пуну подршку овој високошколској установи.

Томић је нагласио да је Универзитет у Источном Сарајеву бедем одбране и ослонац развоја српске научне мисли у овом дијелу Републике Српске.

- Универзитет у Источном Сарајеву плијени пажњу и заслужује посебне похвале за континуирани научно-истраживачки рад, као и образовање властитог наставног кадра, укључујући и стварање оптималних услова за останак младих у Републици Српској - рекао је Томић.

На свечаној академији, у сједишту Републике Српске у Источном Сарајеву, повеља Универзитета уручена је министру за научнотехнолошки развој, високо образовање и информационо друштво Српске Срђану Рајчевићу, као и начелнику општине Пале Бошку Југовићу, директору Електропривреде Републике Српске Луки Петровићу и професору Радославу Грујићу са Технолошког факултета.

Југовић је рекао да је ово признање велика част и привилегија јер је локална заједница препозната као чврст ослонац интенцијама Универзитета да задржи и унаприједи достигнути ниво репрезентативности и престижности.

- Универзитет у Источном Сарајеву својеврсни је генератор укупног друштвеног, културног, демографског и привредног развоја ових простора - истакао је Југовић.

Награда "Амбасадор Универзитета" додијељена је професору Миодрагу Чолићу, првом декану Војномедицинске академије у Београду, академику који је ангажован на Медицинском факултету у Фочи.

Плакете Универзитета у Источном Сарајеву добили су шеф кабинета предсједавајућег Предсједништва БиХ Данијел Драгичевић, савјетник предсједника Републике Српске Душан Петровић, професори Музичке академије Љубо Божовић, Православног богословског факултета Здравко Пено, Технолошког факултета Миомир Павловић, Електротехничког факултета Миломир Шоја, Пољопривредног факултета Синиша Берјан, као и Видан Говедарица и Слободан Лубура са Електротехничког факултета.

Добитник плакете је и предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић, који је нагласио да је Универзитет у Источном Сарајеву једна од најважнијих институција у овом дијелу Српске која је овој локалној заједници донијела епитет "град младости".

Универзитет је додијелио признања и захвалнице за 21 студента и дугогодишња сарадника Универзитета.

Студент права Брано Хаџи Стевић рекао је да су ова признања за све студенте веома важна као подстрек за будући рад и стручно усавршавање, али и морална и патриотска обавеза да млади људи остану и помогну бржи развој Републике Српске.

У музичком дијелу програма учествовали су студенти и професори Музичке академије у Источном Сарајеву.

Универзитет у Источном Сарајеву има 15 факултета и двије академије.

Повезане вијести:

И.Сарајево: Универзитет обиљежио крсну славу; промовисани доктори наука

Рајчевићу уручена повеља Универзитета у Ист. Сарајеву