latinica  ћирилица
26/05/2019 |  08:56 ⇒ 10:55 | Аутор: СРНА

Лазански: "Технички ремонт Братунац" зачетник реиндустријализације у Српској

Војно политички аналитичар Мирослав Лазански изјавио је да је за Републику Срску веома важна компанија "Технички ремонт Братунац" /ТРБ/, јер представља почетак њене реиндустријализације када је у питању намјенска индустрија.
Мирослав Лазански (фото:standard.rs) -
Мирослав Лазански (фото:standard.rs)

- Важно је да /Српска/ има један објекат који производи оклопна возила, пиштоље за полицију Републике Српске и возила за деминирање, а има и линију за производњу муниције. Изненађен сам да је то груписано на једном мјесту и да имају добар избор кадрова и врло квалитетне производе - рекао је Лазански за "Спутњик".

Он је подсјетио да је ТРБ својим вишенамјенским оклопним борбеним возилом "Деспот" почетком ове године задивио домаћу и свјетску јавност, а пласира и низ атрактивних производа.

Лазански истиче да се пиштољ РС-9 "Вампир" произведен у Братунцу може мјерити са "Валтером", "Сиг Сауером" и чешком "Зброевком", док је возило "Деспот" у својој конкуренцији са погоном на четири точка сасвим солидно за полицијску употребу.

- Линија за производњу муниције је нешто што је неопходно Републици Српској, а робот за деминирање наћи ће примјену и на страним тржиштима - рекао је Лазански.

Директор компаније ТРБ Славенко Ристић изјавио је да му је у пословању највећи изазов балансирање политике између Истока и Запада.

- Има много непријатеља и политика које су усмјерене против нас, али покушавамо да се држимо даље од проблематичних зона. Концентришемо се на традиционално пријатељске земље - рекао је Ристић.

Он је навео да је компанија успјела да ангажује консултанте из Русије, али исто тако и из Њемачке и Израела.

- Мислим да треба да слиједимо тај пут који је имала и стара Југославија - продајемо им услуге и производе, а не политику - рекао је Ристић.

Конструктор Владимир Поповић каже да пиштољ "Вампир" по својим особинама може да се сврста међу свјетску елиту у својој категорији, а одликују га изузетна прецизност, поузданост, квалитет материјала и врхунска ергономија.