latinica  ћирилица
26/05/2019 |  10:43 | Аутор: СРНА

Електрокрајина: Од 20. до 23. маја наплата повећана за 33,9 одсто

Предузеће "Електрокрајина" Бањалука је од 20. до 23. маја повећало наплату електричне енергије за 33,9 одсто у односу на исти период прошле године, односно за 1,5 милиона КМ, док је са мреже искључило 135 дужника.
Електрокрајина Бања Лука - Фото: РТРС
Електрокрајина Бања ЛукаФото: РТРС

Позитиван тренд видљив је и у поређењу са истим данима априла, јер је прилив средстава у мају већи за 18,9 одсто, односно за 943.000 КМ, саопштено је из "Електрокрајине".

За прва три дана акције досљедне наплате електричне енергије, од 20. до 23. маја, са мреже је искључено 135 дужника, од чега 23 правна лица и 112 домаћинстава.

Из "Електрокрајине" напомињу да домаћинства чине 90 одсто од укупног броја потрошача, па је и више искључених из те категорије.

"На основу закључка Управе `Електрокрајине`, мјере искључења са мреже се нису и неће примјењивати према корисницима социјалне потребе", наводе из овог предузећа.

Из "Електрокрајине" додају да ће наплату потраживања према тим лицима рјешавати у сарадњи са центрима за социјални рад и локалним заједницама.

- Протеклих дана смо са многим привредним субјектима који имају значајан обим производње или велики број запослених постигли договор да одмах уплате дио дуга за утрошену електричну енергију, уз остављени рок до краја мјесеца да измире преостале доспјеле обавезе - наводи се у саопштењу "Електрокрајине".

Из овог предузећа наводе да су на овај начин изашли у сусрет великим привредним субјектима, цијенећи висину штете за њихов производни процес у случају моменталног искључења са мреже.

Из "Електрокрајине" истичу да се акција досљедне наплате електричне енергије наставља и у наредном периоду.