latinica  ћирилица
26/05/2019 |  12:41 ⇒ 15:13 | Аутор: РТРС

Обиљежено 27 година од страдања Срба у Кисељаку код Зворника (ФОТО)

Парастосом, полагањем вијенаца и паљењем свијећа на мјесном гробљу у Кисељаку код Зворника обиљежено је 27 година од злочина над шесторо мјештана Кисељака који су починили муслимани из оближњих насеља Витиница и Ковачићи.
Обиљежено 27 година од страдања Срба у Кисељаку код Зворника - Фото: РТРС
Обиљежено 27 година од страдања Срба у Кисељаку код ЗворникаФото: РТРС

У злочиначком походу муслиманских снага, 26. маја 1992. године, убијени су Миладин Петровић, Бранко Ђокић, Милан Јовић, Рајо Стевић, Цвијан Петровић и Драго Трифковић, а рањена су још тројица Срба. Након што су побили шесторицу Срба, запалили су српско село Српска Витиница у које се до данас нико од Срба није вратио и пет кућа у Кисељаку које су се налазиле у близини мјеста злочина.

И поред бројних материјалних доказа који су предати Суду и Тужилаштву БиХ, за гнусан злочин над српским народом Кисељака још нико није одговорао и бол породица чини још већом.

Обиљежено 27 година од страдања Срба у Кисељаку код Зворника (Фото: РТРС)

Потврђује то и Стака Петровић, предсједница зворничке Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила, којој су тог 26. маја комшије муслимани заклали супруга Миладина Петровића.

- Веома добро се зна ко је злочин починио, као што се зна и ко је исти наредио. То је велико недјело учињено према српском народу за које још увијек нико није одговарао и нажалост одговорни још увијек нису изведени пред лице правде. Уколико заједничке институције желе суживот на овим просторима, неопходно је да починиоци злочина над Србима почну одговарати - поручила је Петровићева.