latinica  ћирилица
26/05/2019 |  12:43 | Аутор: СРНА

Столтенберг: Потребна политичка воља да се спаси ИНФ споразум

Генерални секретар НАТО-а Јенс Столтенберг рекао је да је потребна политичка воља да се спаси Споразум о нуклеарним ракетама средњег домета.

- Времена је све мање, али ипак није касно да се споразум спаси. Москва је 1987. године показала да може да уништи ракете у року од неколико седмица - рекао је Столтенберг за лист "Velt am zontag".

Он је рекао да ће одговор Алијансе на суспензију ИНФ-а бити одмјерен, координисан и по својој природи одбрамбени.

Према његовим ријечима, те мјере, односно одговор могао би да укључи потписивање новог споразума о контроли наоружања у домену конвенционалног наоружања. 

- Ми не тражимо нову трку у наоружању и не желимо нови хладни рат - рекао је Столтенберг, истичући да Алијанса може да функционише и спроводи ефикасну политику застрашивања или одвраћања потенцијалног непријатеља у свијету и без ИНФ-а.

Столтенберг је нагласио да НАТО не планира распоређивање новог нуклеарног оружја у Европи.

Он је поново оптужио Русију за кршење ИНФ-а и позвао Москву да уништи ракете типа ССЦ-8, односно 9М729, по руској класификацији.

Говорећи о Кини, Столтенберг истиче да та земља постаје све јача у војном смислу. 

- Кинези улажу све више новца у развој наоружања, укључујући нуклеарно оружје. Неке земље НАТО-а сматрају да би било добро укључити Кину у нови систем контроле наоружања - рекао је Столтенберг.

Он каже да би нови систем могао да укључи ризике у вези са увођењем вјештачке интелигенције и пријетње у сајбер простору, пренио је ТАСС.