latinica  ћирилица
26/05/2019 |  13:38 ⇒ 19:36 | Аутор: СРНА

Обиљежен Дан 4. батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса (ФОТО)

У Источном Новом Сарајеву данас је обиљежен Дан 4. батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса.
Источно Сарајево - сјећање - Фото: СРНА
Источно Сарајево - сјећањеФото: СРНА

Тим поводом служен је помен за погинуле и умрле припаднике јединице и положени су вијенци код Споменика "Слава српском борцу" у Источном Новом Сарајеву, након чега је одржана свечана академија.

Ова јединица формирана је 25. маја 1992. године и настала је од 288. батаљона Војне полиције из касарне ЈНА "Виктор Бубањ" у Сарајеву.

Секретар Удружења ветерана Војне полиције Драган Пјевић подсјетио је да је у одбрамбено-отаџбинском рату погинуло 13 припадника 4. батаљона, док је осам припадника бивше ЈНА из јединице од које је настао батаљон страдало у мају 1992. године у Добровољачкој улици у нападу муслиманских снага на колону ЈНА која се повлачила из Сарајева.

"Током рата наша јединица је прошла сва ратишта широм Сарајевско-романијског корпуса. То је била и борбена јединица, а војно-полицијске задатке смо обављали широм нашег корпуса и разним оперативним дјелима настојали да ублажимо ратно профитерство", истакао је Пјевић.

На свечаној академији у Културном центру Источно Ново Сарајево представљен је ратни пут ове јединице, кроз коју је прошло око 400 бораца, а основци су пригодним рецитацијама употпунили манифестацију.

Светислав Гавриловић, чији отац је као припадник ове јединице погинуо 19. јула 1995. године, каже да му је драго што се сваке године окупе на овај дан, како се не би заборавила жртва погинулих, али и они који су преживјели и дали велики допринос у изградњи Републике Српске.

Источно Сарајево - сјећање на 4. батаљон Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса (Фото: РТРС)

Предсједник Скупштине града Источно Сарајево Мирослав Лучић рекао је новинарима да важне датуме из одбрамбено-отаџбинског рата треба обиљежити на адекватан начин, те одати почаст и захвалност настрадалим припадницима Војске Републике Српске и Министарства унутрашњих послова који су дали живот за стварање Српске. 

- Ово је прилика да се подсјетимо на њихову жртву, на догађаје који су били пресудни за стварање и очување Републике Српске - рекао је Лучић и додао да су припадници 4. батаљона Војне полиције у протеклом рату дали велики допринос у стварању Републике Српске.

Четврти батаљон Војне полиције био је у саставу Сарајевско-романијског корпуса и под његовом директном командом. Јединица је 23. маја 1992. године напустила касарну "Виктор Бубањ" и измјештена је у село Тврдимићи, а 25. маја те године извршено је прво постројавање.

Батаљон је послије тога стациониран у касарни "Слободан Принцип Сељо" у Лукавици. Уз уобичајне војно-полицијске задатке, јединица је била ангажована и у зони ратних дејстава широм сарајевског ратишта са основним циљем очувања територије и становништва од агресије.

По завршетку ратних дејстава, батаљон је са цјелокупним материјално-техничким средствима измјештен на Пале, гдје је 1997. године одређени број војника потписао прве професионалне уговоре, јер је тада јединица стављена под команду 505. Моторизоване бригаде, која је била смјештена у касарни "Милош Обилић" и по новој формацији је дјеловала као чета Војне полиције.

Због бројних реформи и кадровских смањења, јединица је угашена 2003. године.

Батаљоном су командовали мајор Јово Штрбац, капетан Недељко Лиздек, капетан Зоран Терзић и мајор Вуко Чворо.