latinica  ћирилица
26/05/2019 |  14:57 | Аутор: РТРС

Јеврејима у Њемачкој савјетовано да не носе кипе

Званичник немачке владе задужен за антисемитизам, Феликс Клајн, савјетовао је Јеврејима у тој земљи да не носе кипе, традиционалне капе, због нарастајућег антисемитизма.
Јевреји у Њемачкој - Фото: Getty Images
Јевреји у ЊемачкојФото: Getty Images

- Не могу да препоручим Јеврејима да носе кипе увијек и свуда у Њемачкој - изјавио је Клајн.

Њемачке власти су прошле године забиљежиле значајан пораст напада на Јевреје. Према званичним подацима у 2018. години регистровано је 1.646 дјела која се могу квалификовати као говор мржње према Јеврејима, што је за десет одсто више у односу на претходну годину.

Порастао је и број физичких напада у истом периоду, а пријављена су 62 насилна инцидента у односу на 37 у 2017. години.

Министарка правде Немачке Катарина Барли рекла је за дневни лист Ханделсблат да је пораст антисемитских инцидената "сраман за државу".

Предсједник Израела шокиран

Предсједник Израела Рувен Ривлин рекао је да је шокиран званичним упозорењем њемачке владе.

- Изјава повјереника немачке владе за антисемитизам ме је дубоко шокирала - написао је Ривлин на Твитеру.

- Признајемо и цијенимо моралну позицију њемачке владе и њену приврженост јеврејској заједници која тамо живи - написао је Ривлин, али је додао да су "страхови о безбједности немачких Јевреја капитулација пред антисемитизмом и признање да, поновно, јевреји нису сигурни на њемачком тлу".

Јеврејска удружења су упозорила да је успон деснице у Европи дао крила антисемитизму и подстакао мржну према мањинским групама. Истраживање спроведено прошле године међу европским Јеврејима показало да је су многи од њих све више забринути због нарастајућег антисемитизма.

BBC/N1