latinica  ћирилица
26/05/2019 |  15:04 ⇒ 19:56 | Аутор: РТРС

Обиљежен Дан 4. батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса

Парастосом и полагањем цвијећа на споменик "Слава српском борцу" у Источном Новом Сарајеву обиљежен је Дан 4. батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса. Одржана је и свечана академија на којој су евоцирана сјећања на ратни пут ове јединице.

Настала од 288. батаљона Војне полиције из касарне ЈНА "Виктор Бубањ", јединица је, по изласку из Сарајева, прво постројавање имала 25. маја 1992. године у мјесту Тврдимићи.

- Знате да је био батаљон блокиран у касарни "Виктор Бубањ" од 2. до 23. маја, по њиховом изласку, пошто је сарајевско-романијски корпус формиран 22. маја, 25. је формиран батаљон Војне полиције - каже Данило Берибака, бивши припадник 4. батаљона Војне полиције Сарајевско-романијског корпуса.

Као и друге јединице Војске Републике Српске, и ова је прошла трновит пут – након сарајевског пакла у априлу и мају 1992. године када је страдало осам војника ове јединице, услиједила је одбрана огњишта током цијелог одбрамбено-отаџбинског рата.

- Наша јединица је прошла сва ратишта широм сарајевско-романијског корпуса, а животе у темеље Републике Српске дало је наших 13 бораца. То је подједнако била и борбена јединица, а војно-полицијске задатке смо обављали широм нашег корпуса, ту смо разним оперативним дјелима настојали да ублажимо ратно профитерство - наводи Драган Пјевић, секретар Удружења ветерана Војне полиције.

Као Удружење ветерана Војне полиције, чланови ове јединице не заборављају своје погинуле саборце и њихове породице.

- Отац ми је био припадник Војне корпусне полиције Сарајевско-романијске регије, погинуо је 19. јула и драго ми је што је ово постала традиција и сваке године се скупљамо на Дан јединице да се не заборави њихова жртва и ових људи који су остали живи и који су дали свој велики допринос за изградњу Српске, а посебно они који су дали своје животе - рекао је Светислав Гавриловић, син погинулог Мијата Гавриловића.

Мирослав Лучић, предсједник Скупштине града Источно Сарајево истакао је да је увијек добро да се присјетимо на жртву Војне полиције СРК, на догађаје који су били пресудни за стварање, односно очување Републике Српске.

Како је рекао, они су претходном рату дали велики допринос.

У оквиру обиљежавања Дана 4. батаљона Војне полиције одржана је и свечана академија на којој су евоциране успомене на ратни пут ове јединице кроз коју је прошло око 400 бораца.