latinica  ћирилица
26/05/2019 |  17:53 ⇒ 20:58 | Аутор: РТРС

Европа и данас гласала - Дан одлуке у Хрватској, Њемачкој, Италији, Француској...

Завршио је и посљедњи, али и најважнији дан гласања на изборима за Европски парламент. Многи предвиђају изборни успјех суверенистичких група које ће са већим бројем посланика покушати да врате овлашћења са Европске уније на националне владе. Прилику да гласају искористили су и хрватски држављани, али и избјегли и прогнани Срби из Хрватске у Србији и БиХ. Надају се свом посланику у Европском парламенту.

Хрватски држављани у БиХ данас су гласали на 41-ом биралишту која су отворена у Бањалуци, Сарајеву, Тузли, Ливну, Витезу и Мостару.

У Београду је регистровано око 15.000 људи са хрватским документима са адресом у Србији, док је у Суботици регистровано око 12 000.

Због великог одзива, надају се Срби, могло би се десити да први пут у историји имају свог представника у Европском парламенту.

- Ми смо заиста очекивали да је дата могућност да сви гласају који имају право, да добијемо не једног, него и два представника Срба у Европском парламенту, како би се чуо глас у каквом положају живе Срби који су остали у Хрватској, посебно да се чује како пролазе прогнани и избјегли Срби који, нажалост, ни послије дуже од двије деценије нису ријешили своја основна људска и грађанска права. И уосталом, да то буде глас за Србију на њеном путу према Европској унији - рекао је Милојко Будимир, Предсједник Асоцијације удружења Срба из Хрватске.

Срби са хрватским документима су у великом броју дошли у Конзуларне канцеларије Амбасаде Хрватске у Београду како би дали свој глас.

Гласа се и у Њемачкој. Предсједник Европске народне странке Манфред Вебер, један од фаворита за позицију новог предсједника Европске комисије, на гласању је поручио да не жели да види Европу у рукама националиста и популиста.

- Наши приоритети су јасни – не желим да видим десничарску, популистичку Европу, оне који желе да униште идеју заједништва на европском нивоу. Такође сам против Европе у рукама љевичара који желе да забране ствари, који желе да направе више пореза. Надамо се да ћемо поново ући у Европски парламент као највећа политичка породица. То је наш циљ - истиче Вебер.

Према првим информацијама из Француске, излазност је највећа у подручјима где је јака странка Национално окупљање Марин Ле Пен.

Аустријски канцелар Себастијан Курц изјавио је да се нада великом одазиву и јачању великих европских центристичких партија.

- Избори за Европски парламент су важна одлука о будућем смјеру Европске уније. Наравно, ја се надам да ће ојачати центристичке партије у Европи, а не десница и љевица - наглашава Курц.

На биралиштима су били и Италијани, гдје се са пажњом очекују резултати Сјеверне лиге и њеног лидера, десничара Матеа Салвинија.

Прелиминарни резултати избора биће познати око поноћи.

Повезане вијести:

Затворена биралишта у Хрватској

Фидес у великој предности

У предности странка Марин ле Пен