latinica  ћирилица
26/05/2019 |  18:53 ⇒ 18:58 | Аутор: СРНА

Заједнички центар за рехабилитацију носи име Арие Ливне

Заједнички центар за рехабилитацију особа са Дауновим синдромом, који су основали Даун синдром центри Бањалука и Београд, носиће име Арие Ливне, саопштено је из бањалучког Даун синдром центра.
Уговор о оснивању заједничког центра за рехабилитацију лица са Дауновим синдромом (АРХИВ) - Фото: СРНА
Уговор о оснивању заједничког центра за рехабилитацију лица са Дауновим синдромом (АРХИВ)Фото: СРНА

У саопштењу се наводи да је Ливне, заједно са управником Даун синдром центра Бањалука Зораном Јелићем, зачетник овог рехабилитационог пројекта за особе са Дауновим синдромом на гдје они били, боравили и живјели.

Представници Даун синдром центар Бањалука и Београд потписали су у петак уговор о оснивању заједничког центра за рехабилитацију особа са Дауновим синдромом.

Према овом уговору, лица до седам година биће рехабилитована у центру у Београду, док ће она од 19 година и више бити рехабилитована у Бањалуци.

Јелић је након потписивања уговора рекао новинарима да је овај пројекат започет 2016. године под покровитељством тадашњег предсједника Републике Српске Милорада Додика.

Он је навео да је овај центар пренио модел добре праксе из ЕУ, односно рехабилитациони програм ПАИН, чији је циљ да се лица са Дауновим синдромом осјете друштвено корисним, да им се да право на самоизбор, за стварање личног идентитета у складу са њиховим могућностима.

Предсједник Удружења за помоћ особама са Дауновим синдромом Београд Марија Павловић рекла је да је потписивање уговора историјско, будући да овакав вид сарадње није постојао.

У Бањалуци се данас завршава "Недјеља Дауновог синдрома Београд-Бањалука" током које су лица са Дауновим синдомом из Београда прошла дио рехабилитационог програма ПАИН који спроводи Даун синдром центар Бањалука.