latinica  ћирилица
05/06/2019 |  16:10 ⇒ 20:16 | Аутор: РТРС

Представа "Тартиф" на репертоару другог дана Театар феста

Другог такмичарског дана Театар феста "Петар Кочић" изведена је представа "Тартиф", ауторски пројекат Игора Вука Торбице. Реализован је у копродукцији Народног позоришта Сомбор и Српског народног позоришта из Новог Сада.

Спајање глумаца два угледна театра уз гостовање Хане Селимовић из Београда, под редитељским вођством Игора Вука Торбице, већ се показало као изванредан потез.

Представа "Тартиф" освојила је шест награда на 4. фестивалу Позоришно прољеће у Шапцу и четири награде на 69. фестивалу професионалних позоришта Војводине.

На оба фестивала проглашена је за најбољу представу у цјелини.

- Ту се ипак накупило доброг и занимљивог материјала и онда је Игор рекао: "У реду, људи, имам оквир за ову нашу причу, а то је Молијеров Тартиф". Ми смо на то доста неповјерљиво гледали, али смо му се препустили - каже Хана Селимовић, глумица у представи "Тартиф".

Тартифу, као подлом манипулатору, врата своје породице и свог свијета отворио је човјек који је суштински већ био сломљен, када га је упознао.

Иако глава породице која нема проблема са материјалном егзистенцијом, лик Оргона, којег тумачи Нинослав Ђорђевић, има огроман проблем са егзистенцијом у духовном смислу.

- Што се тиче сцена у којима је мој лик изманипулисан, оне су махом настале из импровизације. Мени је у цјелокупном процесу драго да можете да видите оно као у опусу Игора Вука Торбице, а то је позоришни интелект - наводи Ђорђевић.

Вечерас ће на Театар фесту "Петар Кочић" бити изведена представа "Народни посланик" настала у копродукцији Оксиген продукције и Босанског културног центра из Сарајева.