latinica  ћирилица
05/06/2019 |  19:04 ⇒ 19:10 | Аутор: СРНА

Тривићева и Брешковићева о музејској сарадњи

Министарka просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић посјетила је данас Народни музеј у Београду и са директором те установе Бојаном Борић Брешковић разговарала о могућностима сарадње Народног музеја са музејским установама Српске, као и о унапређењу музејске дјелатности.
Јачање музејске сарадње (Фото:vladars.net) -
Јачање музејске сарадње (Фото:vladars.net)

Тривићева је нагласила да је сарадња музејских и других установа културе Републике Српске са сродним установама у Србији заживјела и да су отворене бројне могућности за даље заједничке активности у очувању културног добра.

- Веома је важно да кроз различите музејске програме научимо најмлађе важности очувања културних добара о којима се старају музеји. Такође, важно је да што више јачамо сарадњу међу музејским и образовним установама - рекла је Тривићева.

Она је указала на значај докумената који уређују сарадњу Србије и Српске као што је Меморандум о сарадњи Министарства просвјете и културе Републике Српске и Министарства културе и информисања Србије, као и протоколи о сарадњи институција културе и недавно потписана Повеља о српском културном простору.

На састанку је разговарано и о моделима едукативних посјета Народном музеју ученика из Републике Српске с циљем утврђивања и проширивања њихових знања стечених у формалном образовању, преносе "Вечерње новости".

Приликом посјете Народном музеју у Београду, Тривићева је обишла дио сталне поставке која обухвата хронолошки опсег од палеолита све до умјетности 20. вијека.

Стална поставка је организована на три нивоа новог репрезентативног музејског здања и представља цијели фонд Народног музеја.