latinica  ћирилица
05/06/2019 |  19:06 ⇒ 20:13 | Аутор: РТРС

Продајни салони "Нефе" затворени у БиХ, купци без намјештаја

Девет салона намјештаја "Нефа"- руског власника, чије је сједиште у Бијељини, затворени су широм БиХ. Радници су остали без посла, а многи купци и без новца и без намјештаја. Фирма је прије два дана почела да прикупља податке, те обећавају да ће сви купци бити обештећени.

Предузеће, чија су дуговања достигла 1,3 милиона КМ, поднијело је бијељинском Окружном привредном суду у Бијељини захтјев за стечај.

Слична ситуација је и у Србији, гдје је почела ликвидација "Нефе" из Врања.

- Пословна пракса у салонима намјештаја "Нефа" била је да купци унапријед плате намјештај и да чекају на робу 40 дана. Наша саговорница је након истека тог рока и бројних обећања тражила изложбене примјерке из салона и успјела да добије робу плаћену 2.700 марака КМ.

- Успјела сам буквално у посљедњи час да извучем свој намјештај који је био изложен у "Нефа" салону у Бијељини, док су други купци остали и без новца и без намјештаја - рекла је један од купаца, која је инсистирала на заштити идентитета.

Након бурних негодовања и пријава потрошача реаговао је и Омбудсман.

Тржишним инспекцијама у Српској и ФБиХ, упутили су захтјев за хитно предузимање мјера да би купци били адекватно обештећени.

У Бијељини им је речено да су од 100 купаца у БиХ, који су унапријед платили намјештај, обавезе измирили за њих 70, тако што су им дали тражену робу или замјену. Рјешење се тражи за још 30 купаца.

- Апелујемо на те купце да контактирају трговца у Бијељину тј. у сједишту фирме. Закон прописује прекршајну казну од 2.500 до 5.500 КМ за трговца који не испоручи производ на начин који је у супротности са добрим пословним обичајима - рекла је Љубица Чоловић, помоћник Омбудсмана БиХ.

Прије два дана отворен је и кол центар за прикупљање података о купцима који су платили, али нису добили намјештај.

- Због догађаја у посљедњим данима пословања "Нефе", морамо обновити податке, чије ће прикупљање трајати до краја ове недјеље, а сљедеће седмице ће вас контактирати наши оператери и понудити рјешење - наведено је у саопштењу ове фирме.

И Пореска управа Српске потражује своје обавезе. Нефа им дугује 20.770 КМ по основу доприноса за март, па им је упућена опомена.

- Чека се законски рок од десет дана, након истека истог, предузећемо одговарајуће законске мјере блокаде жиро рачуна и осталог у складу са законом - рекла је Нада Нинковић, виши стручни сарадник за наплату за правна лица Пореске управе Бијељина.

Предузеће "Нефа" у захтјеву за покретање стечајног поступка навело је да фирма не може редовно извршавати своје обавезе и да од 24. маја ове године више није у могућности да обавља трговину на мало намјештајем, јер су сви салони затворени од стране закуподаваца.

Ако стечај буде покренут, купци имају право да своја потраживања пријаве стечајном управнику и намире се из стечајне масе.

Радници који су након десетомјесечног рада, остали без посла нису жељели пред камеру.

Нису добили никакво образложење, није им исплаћена мајска плата, немају здравствено осигурање, па је већина потписала споразумни уговор о прекиду радног односа.