latinica  ћирилица
26/07/2019 |  16:14 ⇒ 20:01 | Аутор: РТРС

Дрвар неће мигранте

На иницијативу министра МУП– Кантона 10 у Дрвару је одржан састанак кризног штаба, због информације која се појавила да Савјет министара у техничком мандату има намјеру дати зелено свјетло за формирање прихватних,мигрантских центара у овом граду. Закључено је - категорично "НЕ" смјештању миграната. Мишљење дијеле и грађани Дрвара.

Дрвар је специфична средина која се бори са сопственим проблемима,тако да за мигранте мјеста нема - једногласна је одлука Кризног штаба. Општина Дрвар неће дозволити да Савјет министара у техничком мандату спроведе, било какве, како наводе "прљаве одлуке", без сагланости локалне самоуправе.

- У овом случају општина Дрвар је заузела изричит став да не желимо да формирамо прихватне центре. Не желимо да маркирамо Дрвар од једних тзв мигрантских рута - истакла је Душица Рунић, начелница општине Дрвар.

Љиљана Радујко, предсједница мјесне заједнице Дрвар Град потпуно исто размишља.

- У сваком случају грађани ће подржати Безбједоносни савјет, имају нашу подршку  - ријечи су Љиљане Радујко.

Доласком миграната у Дрвар, проблеми би додатно ескалирали од безбједносних до здравствене заштите, категорични су у Кризном штабу.

- Тренутно у општини Дрвар имамо око 4.000 становника и дође нам још толико људи са стране онда шта је то, то ће више личити на окупацију ових терена који су готово етнички чисти српски  - поручио је Милан Кунић, предсједник Скупштине општине Дрвар.  

Тражећи нове руте према Хрватској, мигранти већ мјесецима пролазе кроз Дрвар.

Од почетка године до данас кроз Дрвар је прошко двије стотине миграната,сви они су ишли једном рутом преко Дрвара, до села Тишковац у Босанском Грахову, а одатле до Хрватске и ЕУ.

Ако Савјет министара у техничком мандату буде истрајан у намјери да у овој општини оснују прихватни центар, Дрварчани поручују да ће бити принуђени изаћи на улице и блокирати улаз мигрантима. О мигрантској кризи расправљаће и на сједници кризног штаба Кантона 10, заказаној за наредну седмицу у Ливну.