latinica  ћирилица
03/08/2019 |  09:50 ⇒ 12:45 | Аутор: СРНА

Директор Граничне полиције БиХ: Не можемо сами да бранимо границу!

Директор Граничне полиције БиХ Зоран Галић упозорио је да ова агенција не може сама да штити границу БиХ и да недостаје око 1.000 службеника, али да су од почетка године у сарадњи са другим полицијским агенцијама успјели да спријече улазак више од 7.000 илегалних прелазака.

Галић је истакао да не могу да се самостално носе са мигрантском кризом, јер надлежне институције годинама затварају очи пред чињеницом да недостаје око 1.000 службеника.

- Гранична полиција БиХ с постојећим материјално-техничким капацитетима и тренутним бројем службеника неће моћи самостално да одговори на сложено стање на граници - рекао је Галић за Дневни аваз.

Према његовим ријечима, у рјешавање мигрантске кризе у БиХ треба да се активније укључе не само домаће, него и међународне надлежне институције и агенције, од којих се очекује и материјална и финансијска помоћ.

Галић је прецизирао да, осим граничних полицајаца, границу БиХ чува и 15 службеника Агенције за истраге и заштиту БиХ, 28 припадника Дирекције за координацију полицијских тијела БиХ и 84 службеника Министарства унутрашњих послова Републике Српске.

Он је додао да се контрола границе врши на 83 међународна гранична прелаза.

Галић је поручио да овој агенцији недостаје опрема за праћење у дневним и ноћним условима, различите врсте сензора и радарских система за откривање илегалних прелаза, дронови, специјална возила, мобилна опрема за приступ базама података с циљем идентификације миграната у граничном појасу и друго.

- Припадници Граничне полиције БиХ у сарадњи са службеницима других полицијских агенција од почетка године до данас спријечили су више од 7.000 илегалних прелазака држављана високог миграционог ризика - навео је Галић.

Он је нагласио да је међу илегалним мгрантима највећи проценат економских, а према држављанствима највише је Пакистанаца, Ирачана, Сиријаца, Иранаца и Авганистанаца.

Галић је навео да Гранична полиција БиХ располаже са 2.051 службеником, а сусједна Хрватска има око 6.000 граничних полицајаца, с тим да земље ЕУ имају далеко бољу и квалитенију опрему од оне која се користи у БиХ.