latinica  ћирилица
31/08/2019 |  08:12 ⇒ 10:33 | Аутор: СРНА

Метју Палмер именован за специјалног представника САД за Балкан

Државни секретар САД Мајкл Помпео именовао је високог званичника Стејт департмента Метјуа Палмера за специјалног представника за Балкан, саопштио је Стејт департмент.
Метју Палмер - Фото: СРНА
Метју ПалмерФото: СРНА

Палмер ће у новој улози већ 1. септембра учествовати у раду Стратешког форума на Бледу, а затим ће представљати САД на састанцима Квинте у Бриселу и Подгорици.

- Палмер ће предводити наша настојања да појачамо дипломатске напоре САД у подршци миру, стабилности и напретку у региону и усредсредити се на интеграцију држава Западног Балкана у западне институције - саопштио је Стејт департмент.

Уз функцију специјалног представника државног секретара, Палмер ће наставити да обавља дужност замјеника помоћника државног секретара за европска и евроазијска питања.

Палмер је претходно био директор Канцеларије за јужну и централну Европу.

Амерички дипломата ожењен је Београђанком и говори српски језик.

Почетком деведесетих година радио је у Амбасади САД у Београду, а и касније је, током дипломатске каријере, у више наврата био ангажован на питањима која се односе на регион, пренијели су београдски медији.

По одласку из Београда, у Стејт департменту је имао специјална задужења за Србију и Црну Гору, а пратио је и мировну конференцију у Рамбујеу.

Током 2006. и 2007. био је савјетник америчког предсједника Џорџа Буша у питањима националне безбједности.

Затим је био ангажован у Југоисточној Азији, да би се потом поново вратио у Београд, на мјесто савјетника амбасадора САД у Србији.