latinica  ћирилица
31/08/2019 |  11:45 ⇒ 19:37 | Аутор: РТРС

Комеморативни скуп у Гаравицама код Бихаћа отказан због миграната

Све док се питање великог прилива миграната не успије ријешити у сарадњи са институцијама БиХ, ради очувања безбједности, на подручју Унско-санског кантона, све манифестације јавног карактера биће отказане. Међу њима и одржавање комеморативног скупа у Гаравицама код Бихаћа, најављеног за 14. септембар, изјавио је за Радио-телевизију Републике Српске, министар МУП-а Унско-санског кантона, Нермин Кљајић.

Он је истакао да је разлог отказивања одржавања овог, али и свих других јавних скупова на подручју Унско-санског кантона, спречавање евентуалних инцидената, у кантону, у којем тренутно борави око седам хиљада миграната.

- Управа полиције Унско-санског кантона направила је безбједносну процјену свих јавних окупљања, укључујући и обиљежавање манифестације на Гаравицама због нарушене ситуације с мигрантима на подручју УСК. Све манифестације у наредном периоду су забрањене док се не смири питање миграција не стави под контролу. Не само те, већ и неки јавни концерти биће забрањени. Све ће бити забрањено док питање миграција не ставимо под контролу, јер имамо преко 3. 500 миграната који се слободно шећу у УСК и немамо прихватни смјештај да те људе смјестимо, тако да морамо водити рачуна о безбједноти свих грађана и не смијемо дозволити никакве инциденте - рекао је Кљајић.

Међутим, забрану одржавања 78. годишњице од усташког злочина у Гаравицама код Бихаћа, почињеном над више од 12.000 Срба у Другом свјетском рату, осудили су представници Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ.

- Сматрамо да је крајње некоректна и промашена одлука МУП-а Унско-санског кантона, јер они се играју са комеморацијом убијеним људим, а када се играте са комеморацијом убијеним људима, онда се играте и са комеморацијом свих убијених људи, не само Срба, онда се играте и са комеморацијама Бошњацима у Републици Српској или на неким другим мјестима. Тако да МУП Унско-санског кантона је тотално погријешио и донио одлуку о којој очигледно нису добро размислили. Очигледно нису видјели далекосежност такве одлуке - истакао је предсједник Одбора за заштиту права Срба у Федерацији БиХ Ђорђе Радановић.