latinica  ћирилица
03/09/2019 |  16:08 ⇒ 20:02 | Аутор: РТРС

Крађа војне имовине у касарни у Палама без истраге надлежних, тенкови најчешћа мета лопова

Имовина коју је Република Српска унијела у Оружане снаге БиХ, систематски се уништава од настанка заједничке војске 1. јануара 2006. што се види на примјеру касарне "Милош Обилић" у Палама у којој се чува неперспективна војна имовина. Умјесто да тенкови и друга борбена возила некадашње ВРС буду продати, а да се новац од продаје слије у буџет Српске, војна техника пропада, краду се резервни дијелови.

Према нашим сазнањима, са 14 од 18 тенкова у касарни у Палама, које су ОС БиХ наслиједиле од ВРС, покрадени су хладњаци без којих су неупотребљиви. О крађама 200 кг тешких дијелова мотора усред касарне, никада није вођена истрага. Комисија за преглед МТ, 2017. године потврдила је да на тенковима недостају хладњаци и други витални дијелови.

У Министарству одбране БиХ и даље ћуте. Ипак, о дрским крађама дијелова тенкова пред носом војника сазнало се изван круга касарне.

У Републичкој Дирекције за промет наоружања и војне опреме кажу да се само комисијски може утврдити у којој је мјери покрадена и девастарина покретна војна имовина.

- Немамо посебна сазнања у којој мјери су са тенкова Т 55 и М 84 поскидани и отуђени поједини дијелови и склопови, али имамо податке да је то рађено у складу са одлукама органа у ланцу командовања: Предсједништва, Министарства одбране, Заједничког штаба ОС БиХ и у оквиру пљачки које попримају шире размјере.

У мају 2016. Предсједништво доноси Одлуку да се поскидају резервни дијелови са још три тенка у Палама за потребе деминерских машина у Рајловцу. Како сазнајемо, скидани су и дијелови који нису ни били на списку. Након свега остао је само један, исправан тенк. Девстаирани возила сада немају ни приближну тржишну вриједност коју су имали у тренутку настанка ОС БиХ.

Миломир Савчић, предсједник Борачке организације Републике Српске, истиче да се ради о неодговорности надлежних органа БиХ.

- Да ли је то смишљено рађено да се нанесе материјална штета Српској, ја то не знам - истиче Савчић.

Штета је већ нанесена јер до данас Република Српска није приходовала нити један долар од продаје вишкова оружја и муниције које су ОС БиХ наслиједиле од ВРС. Приход од продаје је, према Споразума потписаном у марту 2008. између Савјета министара и ентитетских Влада требало да се дијели 80% ентитету, одакле средства потичу, а 20% МО БиХ.

- Процес продаје вишкова наоружања и војне опреме као основног и јединог начина њиховог рјешавања до данас није започет. Што значи да није продано нити једно средство (наопружање) и нити један метак - наводи се у одговору из Републичке дирекције за промет наоружања и војне опреме Српске.

А док се не донесе одлука, некад респектабилна војна техника из састава ВРС пропада, постепено се претвара у старо гвожђе. Као да то није довољно, са појединих боробених возила скинуте су или префарбане ознаке српске војске остале од рата.

Када су се српски официри успротивили речено им је да у касарну у оквиру Дана отворених врата долазе бошњачка дјеца из федералне општине Пале-Прача, па би их те ознаке вријеђале. У посјети су тада била и дјеца из Пала, али о њиховим осјећањима није вођено рачуна.