latinica  ћирилица
24/09/2019 |  08:00 ⇒ 08:05 | Аутор: СРНА

Вучић замолио Мицотакиса да Грчка не мијења став о КиМ (ФОТО)

Предсједник Србије Александар Вучић састао се у Њујорку са премијером Грчке Кирјакосом Мицотакисом, са којим је разговарао о билатералним односима, ситуацији у региону и европском путу Србије.
Александар Вучић  (Фото:Tanjug) -
Александар Вучић (Фото:Tanjug)

Вучић је замолио премијера Мицотакиса да Грчка не мијења свој став о непризнавању самопроглашене независности Косова, истакавши да је то за Србију од пресудног значаја.

Он је упознао премијера Мицотакиса са проблемима који су настали након одлуке Приштине да уведе таксе на увоз робе из Србије.

Премијер Мицотакис је истакао да Грчка подржава дијалог, али да сматра да му једнострани потези не доприносе, као и да Грчка неће промијенити свој став када је у питању признање самопроглашене државе Косово.

Фото: predsednik.rs

Састанак са Мицотакисом један је у низу билатералних сусрета предсједника Србије, које ће имати током боравка у САД, гдје учествује на 74. засиједању Генералне скупштине УН.

Иначе, Вучић је одмах по објављивању резултата парламентарних избора у Грчкој, почетком јула, разговарао са Мицотакисом и честитао му победу.

Вучић је тада изјавио да је Грчка Србији истински пријатељ, да су са са Алексисом Ципрасом имали коректну сарадњу, а да вјерује да са Мицотакисом та сарадња може бити још боља.