latinica  ћирилица
24/09/2019 |  09:08 ⇒ 20:25 | Аутор: РТРС

НСРС о Закону о уређењу простора и грађењу

У Бањалуци је данас настављена редовна сједница Народне скупштине Републике Српске.

20.15 - Народна скупштина Републике Српске размотрила је вечерас Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу чије се најзначајније измјене односе на стварање законског основа за увођење једношалтерског и електронског система издавања грађевинских дозвола, наводи се у образложењу овог акта.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић је у завршној ријечи у Народној скупштини о овом приједлогу закона поновила да се измјенама овог акта отклања мноштво правних и административних препрека, а успоставља једноставан и ефикасан систем издавања грађевинских дозвола, са минималним бројем формалности и корака у поступку и јефтинијим трошковима поступка, чиме се повећава конкурентност тржишта.

19.20 - Најзначајније измјене у Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу односе се на стварање законског основа за увођење једношалтерског и електронског система издавања грађевинских дозвола, наводи се у образложењу овог акта.

Министарка за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић је образлажући у Народној скупштини овај приједлог закона, рекла да се измјенама овог акта отклања мноштво правних и административних препрека, а успоставља једноставан и ефикасан систем издавања грађевинских дозвола, са минималним бројем формалности и корака у поступку и јефтинијим трошковима поступка, чиме се повећава конкурентност тржишта.

Током посланичке расправе у Народној скупштини о овом приједлогу закона, посланик ПДП-а Миленко Вићановић је рекао да ће једношталтерски систем издавања грађевинских дозвола поједноставити тај поступак.

Шеф Клуба посланика СДС-а Миладин Станић сматра да једношалтерски систем, нажалост, неће заживјети због неуредних власничких односа.

17.45 - Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је данас да ће наредне седмице бити именовани стручни тимови који ће сачинити акционе планове за реформу образовања у Српској.

Тривићева је подсјетила да је Влада Републике Српске дефинисала правце, циљеве и динамику реформе образовања.

Она је навела да ће у приватним основним школама наставни планови и прогами бити они које прописује Републички педагошки завод.

17.00 - Сједница Народне скупштине Републике Српске настављена је, након редовне паузе, расправом о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о основном образовању и васпитању којим је, између осталог, прописано увођење Светосавске награда за најбољег наставника и учитеља.

15.00 - У Народној скупштини дата је редовна пауза, након које ће сједница бити настављена расправом о Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању којим је, између осталог, прописано увођење Светосавске награда за најбољег наставника и учитеља.

Једна од новина измијењеног закона је и то да ће супружници и дјеца погинулих бораца бити ослобођени накнаде за полагање стручних испита.

Сједница ће бити настављена у 17.00 часова.

14.30 Шеф Клуба посланика Социјалистичке партије у Народној скупштини Републике Српске Максим Скоко сматра да је неопходна реформа образовног система у Српској, с циљем унапређења и побољшања квалитета образовања.

- Образовање је темељ сваког друштва и зато се мора што прије приступити његовој реформи. У овом процесу потребно је осавременити наставне планове и програме, као и начин рада Републичког педагошког завода - рекао је Скоко.

Посланик Уједињене Српске Маринко Драгишић оцијенио је да је овај приједлог закона добар јер ће његовим спровођењем бити побољшан систем основног образовања.

- Једна од важних одредаба закона јесте она којом је прописано да ће супружници и дјеца погинулих бораца бити ослобођени накнаде за полагање стручних испита - рекао је Драгишић.

12.50 Посланик ДНС-а у Народној скупштини Републике Српске Дане Малешевић рекао је да је значајно што је Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању прописано увођење Светосавске награде, али да би било добро награду увести и у предшколском и средњем обаразовању, с циљем унапређења квалитета.

- Увођење Светосавске награде у предшколском и средњем обаразовању био би стимуланс за просвјетне раднике. Сигурно је да би ово допринијело побољшању квалитета и усавршавању знања просвјетних радника на свим нивоима образовања -рекао је Малешевић.

Посланик СНСД-а у Народној скупштини Републике Српске Недељко Ћорић истакао је да мора бити константно провјеравано знање наставника у основном образовању, јер је један број њих некомпетентан.

Посланик ПДП-а Гордана Видовић рекла је да је добро што је законским рјешењем предвиђено организовање систематских прегледа за ученике, али и прослава матуре у школским објектима.

10.30 Приједлогом закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању прописано је увођење Светосавске награда за најбољег наставника и учитеља.

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић истакла је да је једна од новина измијењеног закона и то да ће супружници и дјеца погинулих бораца бити ослобођени накнаде за полагање стручних испита.

Образлажући законско рјешење Тривићева је рекла да су у Приједлогу закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању остале кључне измјене као и у Нацрту, којима је предвиђено да ће мала матура бити прослављана у школским објектима.

- Предвиђено је и да у оквиру специјалних школа за дјецу са потешкоћама у развоју буду основани ресурсни стручни центри, да би услуга била доступна што већем броју дјеце у Српској - додала је Тривићева.

Она је подсјетила да је Народна скупштина Републике Српске у јуну усвојила Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о основном васпитању и образовању са закључком да буде обављена јавна расправа.

-----------------

На дневном реду је и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу, Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о развоју малих и средњих предузећа и Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о занатско-предузетничкој дјелатности.

Посланици ће у другом дијелу шесте редовне сједнице разматрати и приједлоге закона о измјенама и допунама закона о регистрацији пословних субјеката у Српској, јавним путевима и научноистраживачкој дјелатности и технолошком развоју.

Народни посланици би о апсолвираним тачкама дневног реда требало да се изјасне у "Дану за гласање", у петак, 27. септембра, најављено је из Народне скупштине.