latinica  ћирилица
24/09/2019 |  09:54 | Аутор: klix.ba

Држављани БиХ оптужени за кријумчарење оружја у Њемачкој

Након што је њемачка полиција у фебруару ове године ухапсила двојицу држављана БиХ од 17 и 28 година, у чијем возилу су пронашли 95 граната, четири аутоматске пушке, осам полуаутоматских пиштоља и друго оружје, ухапшена су још два мушкарца поријеклом из БиХ.
Полиција у Њемачкој (Фото: Twitter/@aktuelle_stunde) -
Полиција у Њемачкој (Фото: Twitter/@aktuelle_stunde)

Како пише Билд, против 24-годишњака и 28-годишњака подигнута је оптужница и њима ће се судити заједно с раније ухапшенима.

Оптужени су да су као чланови организоване криминалне групе у "мерцедесу" сакрили оружје које су превезли преко Чешке у Њемачку. Кријумчарили су ратно оружје које су продавали на територији Њемачке.

- Тужилаштво у Дрездену претпоставља да су оптужени жељели остварити зараду од прекограничног превоза и профитабилном препродајом оружја, од чега су живјели - рекао је главни тужилац Јирген Шмид.

У истрази учествују и државно тужилаштво Њемачке те Федерална канцеларија криминалистичке полиције, јер се сумња да је у овој групи било још чланова.

Држављани БиХ ће остати у притвору до почетка суђења. Како су писали њемачки медији, раније су ухапшени Дино С. и Емил А. Аутомобил је био потпуно преуређен како би могли сакрити оружје. Али, њих двојица су били само возачи који су преузели већ спремно возило.

Два држављана БиХ која су недавно ухапшена сумњиче се да су организатори овог уносног бизниса.

До хапшења и подизања оптужнице дошло је због погрешног паркирања возила. Када су полицајци пришли, одлучили су претрести возило јер су им Дино и Емил изгледали сумњиво. Првобитно су пронашли само 18 граната, а након што су открили да је унутрашњост "мерцедеса" потпуно преуређена, одлучили су га растворити. Тада су открили и остало оружје, преноси Кликс.