latinica  ћирилица
24/09/2019 |  10:10 | Аутор: СРНА

Дачић се у Њујорку састао са Комшићем и Китаровићевом

Министар спољних послова Србије Ивица Дачић имао је низ краћих сусрета са високим свјетским и регионалним званичницима пред отварање генералне дебате 74. засједања Генералне скупштине УН, међу којима и са предсједавајућим Предсједништва БиХ Жељком Комшићем и предсједником Хрватске Колиндом Грабар Китаровић.
Ивица Дачић (фото: Screenshot Youtube / United Nations) -
Ивица Дачић (фото: Screenshot Youtube / United Nations)

Дачић је имао краће разговоре у сједишту УН и са премијером Белгије, односно будућим предсједником Европског савјета Шарлом Мишелом, те министрима спољних послова Бразила, Туниса, Бангладеша, као и са генералним секретаром ОЕБС-а Томасом Гремингером.

Министар спољних послова Србије састао се и са хрватским колегом Горданом Грлићем Радманом, саопштено је из овог министарства.

Дачић се на маргинама 74. засједања Генералне скупштине УН састао и са министром спољних послова Саудијске Арабије Ибрахимом Абдулазизом ел Асафом, са којим се у разговору сагласио да би даљем унапређењу односа двије земље допринијела размјена посјета на високом нивоу.

Министар спољних послова Србије посебно је указао на могућности јачања сарадње у области економије, трговине, образовања, туризма и медицине.

Дачић се сусрео и са министром спољних послова Таџикистана Сироџидином Асловом, а истакнут је интерес да се именују почасни конзули у Србији и Таџикистану који би радили на даљем зближавању двије земље.

Дачић и Аслов истакли су важност редовних сусрета и наставка даљег унапређења сарадње између двије пријатељске државе, те указали на велики потенцијал који постоји за развој билатералних економских односа, за шта је неопходно утврдити заједничке именитеље од обостраног интереса.

Током разговора потврђена је спремност за даље јачање међусобног дијалога и изражено посебно задовољство поводом предстојеће посјете министра спољних послова Таџикистана Србији.