latinica  ћирилица
24/09/2019 |  10:16 ⇒ 12:37 | Аутор: СРНА

НАСА објавила текст о уручењу писма начелници општине Језеро

На интернет страници америчке Агенције за свемирска истраживања објављено је да је амерички амбасадор у БиХ Ерик Нелсон уручио начелнику општине Језеро Снежани Ружичић писмо у коме је потврђено да је кратер на Марсу назван по овој општини у Републици Српској.
Ерик Нелсон уручио Снежани Ружичић писмо агенције НАСА - Фото: СРНА
Ерик Нелсон уручио Снежани Ружичић писмо агенције НАСАФото: СРНА

У тексту се подсјећа да је амерички амбасадор у БиХ јуче предао писмо Ружичићевој.

У писму директора Службе за истраживање Марса при Наси Џејмса Воцина одата је почаст повезаности овог градића и кратера Језеро на који ће слетјети предстојећа мисија наредне године.

- Неопходан је међународни тим стручњака за стварање и подршку компликоване мисије и амбиције да наредне године стигне до Марса. Поносан сам што ће обухватити и мјештане Језера, као почасне чланове мисије. Заједно ћемо истраживати научно најинтересантније локације на Марсу - наводи Воцин у писму.

Повезаност између Марса и општине Језеро настала је одлуком Међународне астрономске уније /ИАУ/ 2007. године када је ова организација кратеру широком 45 километара додијелила име по овој општини у Српској.

Кратер се налази на висоравни Изидис, огромном басену сјеверно од Марсовог екватора.

У новембру прошле године или 11 година након што је кратер "Језеро" добио име, НАСА је ову локацију означила као локацију за слијетање на Марс 2020. године.