latinica  ћирилица
24/09/2019 |  10:55 | Аутор: Агенције

Грабар-Китаровић Гутересу: Размјена територија на КиМ отвара Пандорину кутију

Размјена територија између Србије и Косова отворила би Пандорину кутију на југоистоку Европе, рекла је у понедјељак хрватска предсједница Колинда Грабар-Китаровић главном секретару Уједињених народа (УН) Антонију Гутересу.
Колинда Грабар-Китаровић и Антонио Гутерес (Фото: Уред Предсједнице РХ) -
Колинда Грабар-Китаровић и Антонио Гутерес (Фото: Уред Предсједнице РХ)

Грабар-Китаровић борави у Њујорку поводом Опште скупштине Уједињених нација којој ће се обратити у уторак.

У понедјељак се састала с главним секретаром те организације Антонијом Гутересом с којим је разговарала о "ситуацији на југоистоку Европе, посебно о Босни и Херцеговини, односима између Београда и Косова" те о томе шта ће Хрватска као "лидер на том подручју учинити да би помогла у даљњој стабилизацији стања и рјешавању свих отворених питања", јавила је Хина.

- Споменула сам замјену територија и рекла да би то била јако лоша идеја која би отворила Пандорину кутију и разноразне захтјеве за територијалним промјенама на простору цијеле бивше Југославије - рекла је хрватска предсједница.

Државни врх Србије раније је износио идеју размјене сјеверног дијела Косова, с већински српским становништвом, за етнички већински албански дио јужне Србије, како би се двије земље приближиле у рјешавању спора. Том плану се снажно противе Француска и Њемачка, док су САД и недавно Аустрија саопштиле да би могле да прихвате такво рјешење.

Предсједница Хрватске је критиковала размјене територија и на билатералном сусрету с албанским предсједником Хашијем Тачијем који је више пута мијењао мишљење по том питању.

Грабар-Китаровић је додала да је Гутереса занимало и шта ће Хрватска чинити у оквиру предсједања Европском унијом те "како ће Република Хрватска то искористити, како за себе, тако и за своје сусједство".