latinica  ћирилица
24/09/2019 |  11:38 | Аутор: СРНА

Захарова: Неиздавање виза непоштовање чланица УН

Америчко неиздавање виза одређеном броју чланова руске делегације за Генералну скупштину УН примјер је нечувеног непоштовања Вашингтона према чланицама свјетске организације, рекла је портпарол руског Министарства спољних послова Марија Захарова.
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Екатерина Чеснокова) -
Марија Захарова (Фото: Sputnik/Екатерина Чеснокова)

- Одређеном броју чланова руске делегације Америка није дала визе како би учествовали на сједници Генералне скупштине УН. То је примјер америчког непоштовања према чланицама УН и непоштовање својих обавеза као земље домаћина - истакла је Захарова.

Агенција ТАСС наводи да ће о овом проблему бити ријечи током састанка између шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова и америчког државног секретара Мајкла Помпеа.

Према њеним ријечима, америчка страна тврди да је проблем чисто техничке природе, попут истека рока за подношење захтјева за визу и слично.

Она је навела да то није тачно јер су документи предати на основу датума које су дале америчке дипломате, те да су захтјеви предати два мјесеца прије поласка одбијени уз напомену "да су поднијети прерано".

Нешто раније је предсједавајући Комитета за спољна питања Савјета Федерације Константин Косачев изјавио да он и још неколико руских сенатора нису добили америчке визе и да неће моћи да присуствују годишњој сједници Генералне скупштине УН.