latinica  ћирилица
27/09/2019 |  16:06 ⇒ 20:15 | Аутор: РТРС

Хоће ли на границу БиХ са Хрватском стати и припадници ФРОНТЕКС-а

Фронтекс помаже земљама Европске уније и земљама придруженим шенгенском простору при управљању њиховим спољњим границама.

У дефиницији њихове примарне улоге све је речено. Ипак, министар безбједности БиХ у техничком мандату Драган Мектић мисли да би доласком Фронтекса заштитио границе БиХ. МУП Српске упозорава да се њиховим доласком не би спријечио прилив миграната, али би био блокиран њихов пут ка Хрватској и ЕУ.

Споразум са Фронтексом преговаран је без МУП-а Републике Српске, а тиче се унутрашње безбједности БиХ, подразумијева учешће полицајаца других држава под оружјем и полицијским овлаштењима на територији Републике Српске. Стога из МУП Српске указују да је процес потребно вратити у нове преговоре.

- Споразум предвиђа распоређивања припадника Фронтекса на територији БиХ према граници државе чланице ЕУ Хрватске и не могу се распоредити на граници са трећом земљом, Србијом и Црном Гором. Нека врста компромиса направљена је Изјавом која је у прилогу Споразума, али Фронтекс не може послати своје представнике на границу са Србијом и Црном Гором са овлашћењима да је надзиру, већ би могли само пружити обуку и експерте, радити анализу ризика. - наводи Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

Мектићеве тврдње да је БиХ једина европска земља ван граница ЕУ која није потписала овај споразум, нису тачне. Србија и Црна Гора јесу преговарале, али нису га потписале. Албанија и Македонија јесу, јер њима мигранти долазе из земље чланице ЕУ – Грчке. Али, Мектић у ставу институција Српске, опет налази оправдање за свој нерад.

- Зато што се политика инволвирала у то, тај споразум стоји у Предсједништву и не може одатле никако да крене - каже Мектић.

Споразум до даљњег треба избјегавати, јер је све што долази из ЕУ усмјерено да спријечи улазалак миграната у западну Европу, упозорава и струка.

- Нуде материјалну помоћ да БиХ постане паркиралиште за мигранте. Према томе, потпуно је лицемјерно, неоправдано и све такве покушаје треба спријечити, јер они једноставно неће допринијети рјешавању проблема, тј. мигрантске кризе у БиХ - истакао је Слободан Жупљанин, декан Факултета за безбједност и заштиту Бањалука.

Да при рјешавању глобалне мигрантске кризе, Европска унија води лицемјерну и, како каже, дволични политику, сагласан је и директор граничне полиције БиХ.

- Наши политичари почесто се додворавају тим европским званичницима, а не да их на оштар начин упозоре на оно што се ради у цијелој причи са мигрантима - рекао је Зоран Галић, директор Граничне полиције БиХ.

Сагласан је и Галић, да Фронтекс Граничној полицији неће помоћи да обезбиједи порозну источну границу БиХ, и наводи да су уз помоћ ЕУ, Хрвати своју границу од прилива миграната обезбиједили чак и беспилотним летјелицама.