latinica  ћирилица
30/09/2019 |  14:03 ⇒ 16:22 | Аутор: dnevni avaz

Гранична полиција БиХ у једном дану спријечила улазак стотине миграната

Гранична полиција БиХ, и поред мањка службеника, успјела је само у једном дану спријечити улазак на стотине миграната на источном дијелу бх. границе, пише Аваз.
Гранична полиција - Фото: dnevni avaz
Гранична полицијаФото: dnevni avaz

Ти подаци показују да је прилив миграната и удар на границу сваким даном све већи и да бх. граничари ванљудским напорима спречавају улазак илегалних миграната.

Демантују министра

Тако званични подаци демантирају тврдње министра безбједности БиХ у техничком мандату Драгана Мектића, који је прије три дана, када се говорило о миграцијама, оцијенио да је број миграната у опадању.

Да није тако, доказ су оперативни подаци Граничне полиције БиХ. Само 28. септембра гранични полицајци су у регији Зворника у два наврата током ноћи од покушаја илегалног преласка границе одвратила 21 НН лице НН држављанства.

У истом дану у јутарњим сатима спријечен је улазак шест држављана Авганистана. На подручју Требиња граничари су открили 30 илегалним миграната из Ирака, Сирије и Ирана.

Дакле, дневно се с границе одврате стотине оних који се кроз БиХ покушавају домоћи Европске уније. Осим држављана из Сирије, Ирака, Ирана, ријеч је и о држављанима Туниса, Алжира, Марока.

Челници појединих полицијских агенција траже помоћ од Савјета министара у техничком мандату за много јачи ангажман на источном дијелу границе, куда у БиХ улази највећи број илегалних миграната.

План мјера

Савјет министара у техничком мандату већ у четвртак ће расправљати о овом горућем проблему.

Надлежне безбједносне институције представиће информације о повећаном приливу миграната, али и свеобухватни план мјера и активности за ефикасно управљање мигрантском кризом.

Скандал с Ирачанима који су враћени с Аеродрома Сарајево доказ је да се поједине бх. дипломате богате на мигрантској муци, а преко леђа БиХ.