latinica  ћирилица
02/10/2019 |  13:30 | Аутор: СРНА

Ујић: Тражи се рјешење за прихватни центар на Вучјаку

Директор Службе за послове са странцима Слободан Ујић изјавио је Срни да се тражи рјешење за мигрантски камп на локалитету Вучјак код Бихаћа јер ће у зимским мјесецима илегалним мигрантима бити немогуће да у њему бораве.
Слободан Ујић - Фото: СРНА
Слободан УјићФото: СРНА

- Нико није задовољан условима на Вучјаку и сигурно да ће током јесени и зиме бити тешко да ту бораве илегални мигранти. Тренутно се тражи друго рјешење јер је немогуће да у наредних четири-пет мјесеци мигранти уопште буду на Вучјаку - рекао је Ујић, коментаришући наводе специјалног извјестиоца УН за људска права миграната Фелипеа Гонзалеса Моралеса да су услови у овом смјештају нехумани.

Ујић је подсјетио да овај прихватни центар није на званичном списку центара, већ да га је отворила Влада Унско-санског кантона због попуњености остала четири прихватна центра.

- Остали прихватни центри су у врло пристојном стању и у њима постоје услови за боравак и породица и дјеце - оцијенио је Ујић.

Наводећи да се стално ради на побољшању услова у прихватним центрима, Ујић је рекао да БиХ располаже капацитетом од око 4.000 мјеста, а да тренутно у прихватним центрима борави око 3.700 миграната.

Према његовим ријечима, број миграната варира између 3.500 и 5.500, тако да понекад нема довољно смјештајних капацитета, посебно када тај број премашује 5.000.

Он је навео да дневно у БиХ уђе око 130 илегалних миграната, а у покрету се налази њих око 1.000.

Ујић је рекао да Служби недостаје људских ресурса, да нису добили никаква средства као помоћ у рјешавању мигрантске кризе, те да су имали само двије донације.

- Добили смо два комбија за превоз миграната, те средства Међународне организације за миграције којима плаћамо двадесетак људи који раде у градовима у којима је највећи мигрантски притисак као што су Бихаћ или Бијељина - појаснио је Ујић.

На питање како коментарише Моралесове наводе да постоје бројни докази да ограничења слободе кретања постоје и да су великог обима, Ујић је рекао да се о тој теми не може на тај начин говорити.

- Можемо говорити о онима који су нарушавали јавни ред и мир у великом обиму када је полиција Унско-санског кантона имала акције и гдје било напада на овлаштена службена лица, на материјално-техничка добра, аутомобиле, а након чега је лицама која су понављала број кривичних дјела било онемогућено кретање - појаснио је Ујић.

Ујић је рекао да се у наредним мјесецима не очекује већи прилив илегалних миграната.

- Према досадашњој пракси, од новембра до почетка априла очекује се смањивање броја улазака илегалних миграната - поручио је Ујић.