latinica  ћирилица
25/11/2019 |  15:10 ⇒ 17:27 | Аутор: СРНА

Човић: Ставови српске стране ће се уважавати

Предсједник Хрватског народног сабора Драган Човић изразио је наду да ће до 15. или 20. децембра бити формиран нови сазив Савјета министара.
Драган Човић - Фото: СРНА
Драган ЧовићФото: СРНА

Човић се нада да ће на сутрашњој сједници Комисије за припрему избора Савјета министара, те предстојећој Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ предложени кандидат за предсједавајућег Савјета Зоран Тегелтија добити мандат.

Коментаришући Програм реформи БиХ, који је усвојило Предсједништво БиХ, Човић је рекао да нема ни добитника, нити губитника.

- Ми се морамо борити за своје мјесто на евроатлантском путу. Око европског пута сви смо јединствени - нагласио је Човић.

Он сматра да би у мају сљедеће године, за вријеме предсједавања Хрватске ЕУ, БиХ могла да се нађе на столу заједно са Сјеверном Македонијом и Албанијом у вези са приступним преговорима.

- Ако успијемо направити искораке, увјерен сам да ће /хрватски премијер Андреј/ Пленковић инсистирати да добијемо своје мјесто с којег смо испали због своје неспособности да управљамо процесима у БиХ - додао је Човић.

Одговарајући на питање да ли је БиХ ближе или даље у процесу евроатлантских интеграција, Човић каже да вриједе све релевантне одлуке које се тичу НАТО-а.

- Хоћемо ли икад ући у НАТО или, пак, када би то могло бити, зависи од савезника и институција у БиХ које ће о томе одлучивати. Хрватска страна ту нема дилеме када је у питању евроатлантски пут, српска, пак, има и то ће се уважавати - навео је Човић.

На питање о кадру ХДЗ-а у новом сазиву Савјета министара, Човић је рекао да ће се ХДЗ БиХ држати свог досадашњег начела искусних људи, младости, те заступљености оба пола.

- Овај пут идемо на жене, јер је наш став као и до сада да морамо имати представнике дама у Савјету министара. Један од критеријума за нас је и да имамо људе из свих подручја БиХ - додао је Човић.

На питање новинара да ли је измјена изборног законодавства БиХ и даље услов ХДЗ-а БиХ за формирање власти на федералном нивоу, Човић је рекао да о том питању разговара са партнерима.

Коментаришући то што се у Федерацији БиХ обиљежавање 25. новембар као дан државности, Човић је рекао да би био срећнији да постоји закон о празницима који би то јединствено дефинисао, "како не би више нагађали".

- Ја бих волио да управо на трагу и данашњег дана изградимо такву БиХ у којој се хрватски народ не би осјећао мајоризованим, да се у име њега не може бирати у БиХ. Ако добро анализирате документе из тог историјског времена, али и референдумског питања за БиХ, та равноправност мора заживјети. Сви они који воле БиХ требају то препознати као основу њеног функционисања - навео је Човић.