latinica  ћирилица
25/11/2019 |  16:45 ⇒ 20:36 | Аутор: СРНА

Додик: Срби имају Републику Српску и своје институције

Српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик рекао је данас да српски народ има Републику Српску и своје институције.

- Српски народ има вољу за својом Републиком која има границу према Хрватској и привремену границу према Србији - рекао је Додик новинарима у Кришковцима код Лакташа.

Поводом изјаве лидера СДА Бакира Изетбеговића да ништа у БиХ није само српско осим назива Република Српска, Додик је рекао да Изетбеговић "може само да се заноси".

- У Бањалуци су институције које су под управом српског народа. Не желимо тиме да пошаљемо поруку Бошњацима да нису добродошли, али то је чињеница - истакао је Додик.

Он је навео да разумије фрустрацију бошњачких политичара јер у Федерацији БиХ имају власт само у кантону или два, а и у том ентитету дијеле је са хрватским народом.

- Тако је у Федерацији, док на нивоу БиХ морају да уважавају наше ставове - додао је Додик.

Говорећи о 25. новембру, који се у ФБиХ обиљежава као "дан државности БиХ", Додик је поновио да њихове тврдње о овом датуму нису тачне.

- На засједању ЗАВНОБиХ-а у Мркоњић Граду нису већински учествовали. Они нису били у антифашистичком покрету, било је неколико интелектуалаца муслимана који су се изјашњавали као Срби и Хрвати, али Бошњака није било и сада је то одједном њихов празник - рекао је Додик.

Изетбеговић је раније данас рекао да је сваки педаљ БиХ заједнички и да ништа у БиХ није само српско осим назива Република Српска, пренио је портал "Кликс".