X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
28/02/2011 |  15:57 | Извор: РТРС

ВИШЕГРАД- ПРЕЗЕНТОВАН ПРОЈЕКАТ "КАМЕНГРАД"

Пројекат изградње Каменграда у Вишеграду, који ће коштати између 20 и 25 милиона КМ, представља један од капиталних пројеката за овај град и синоним за кулутуру и умјетност Српске, изјавио је предсједник РС Милорад Додик.


Андрићев град биће грађен од камена на локацији Ушће, поред моста Мехмед-паше Соколовића. Како је планирано овај "Каменград" ће се простирати на 14.000 метара квадратних, а у његовом саставу биће више од 50 камених кућа, црква, позориште, дућани,механе, пијаца и марина за пловеће објекте. "Све куће ћемо градити од најсавременијих градјевинских материјала, а облагаћемо их каменом са старих купљених и напустених кућа по Херцеговини", рекао је идејни творац Емир Кустурица. Званична презентација пројекта "Каменград" одржана је данас у вишеградском Дому културе у присуству предсједника РС, Милорда Додика, премијера Српске, Александра Џомбића, идејног творца, Емира Кустурице, представника локлане управе и бројних Вишеграђана. "Наш је интерес да прослављеног режисера Емира Кустурицу задржимо овдје, да усмјеримо његову навалу прогресивних и оригиналних идеја, јер ће историја показати да је он, уз Иву Андрића, једно од највећих имена која је имао овај град", рекао је Додик на данашњем представљању пројекта Каменграда у Дому културе у Вишеграду и видео симулацији кретања улицама будућег града од камена. Додик је прецизирао да ће се у финансирање Каменграда укључити Влада РС, општина Вишеград, а највећим дијелом сам Кустурица. Представљању пројекта присуствовао је и предсједник предсједник Владе РС Александар Џомбић. "У реализацију овог капиталног пројекта укључићемо све значајне субјекте у Републици Српској као што је `Електропривреда РС`, затим `Српске шуме`, грађевинску оперативу, а интерес за изградњу Каменграда изразио је и предсједник Србије Борис Тадић", додао је Додик. Прослављени српски режисер Емир Кустурица изјавио је да је предсједник Додик свесрдно прихватио идеју о изградњи новог града на Дрини и схватио да је "Андрићева литература наше старозавјетно штиво, а њено оживљавање пука је потреба". "Саградићемо град који ће изгледати као да је направљен прије 400 година, а због сталних турбуленција на овим просторима, смјене власти и владара, рушења и обнављања Вишеграда, он ће бити представљен као да му се сваких пола вијека нешто догађало и то остало на његовим зидинама", рекао је Кустурица. Он је објаснио да ће се приликом градње водити рачуна да то буде мјешавина стилова, као што је дах турске империје, печат Аустро-Угарске монархије и посебног грчко-српског неокласицизма који се може очитати на неким старим здањима и грађевина у Београду. "На улицама и трговима овог града, на његовим фасадама и зидинама, звоницима и кулама, крововима и плочницима читаће се историја која је извјетрила и испарила као слана вода на сунцу иза које је остало бљештавило кристала соли", рекао је Кустурица и додао да је изградњи Каменграда његов највећи пројекат. Кустурица каже да ће град од камена на ушћу двије ријеке бити својеврстан завјет генерацијама. Радови ће почети на Видовдан и до краја грађевинске сезоне биће урађена главна улица и двије зграде од камена.

"Каменград" ће се простирати на 14.000 метара квадратних, а у његовом саставу биће више од 50 камених кућа, црква, позориште, дућани, механе, пијаца и марина за пловеће објекте...
Фото: СРНА

Изглед будућег Каменграда...
Фото: СРНА

Изглед будућег Каменграда...
Фото: СРНА

Изглед будућег Каменграда...
Фото: СРНА