latinica  ћирилица
30/01/2020 |  13:50 ⇒ 15:25 | Аутор: СРНА

Крај дуплим инспекцијским контролама у кратком периоду

Министарка управе и локалне самоуправе Републике Српске Лејла Решић изјавила је да је Приједлогом закона о инспекцијама који је данас утврдила Влада прописана обавеза да локалне самоуправе морају усаглашавати планове контрола са републичким Инспекторатом да би била заустављена пракса да у једној седмици и републичка и локална инспекција контролишу исти привредни субјекат.
Министарка Лејла Решић - Фото: РТРС
Министарка Лејла РешићФото: РТРС

- До сада то није била законска обавеза. Такође, мораће да се усаглашавају и у вези са областима за које се од Инспектората Републике Српске добија сагласност за ангажман инспектора. Имали смо ситуацију да постоји пет саобраћајних инспектора, а ниједан здравствени или ветеринарски инспектор - рекла је Решићева на конференцији за новинаре након сједнице Владе.

Према њеним ријечима, биће уведене олакшице за прворегистроване пореске обвезнике који имају до осам запослених.

- Они ће имати могућност да их Инспекторат савјетује и научи како ће пословати, а не да им одмах буду изрицане казне. Желимо да растеретимо мале предузетнике од намета јер нам није циљ да их затворимо него да им у првој години пословања дамо шансу да стану на ноге. Изузетак су случајеви у којима је ријеч о напријављеним радницима или угрожавању опште безбједности радника или људи - појаснила је Решићева.

Републички Инспекторат ће, додала је она, добити и одјељење за савјетодавне услуге за привреднике којима је то потребно.

Решићева је истакла да је у Приједлогу закона о инспекцијама инспекторима дата могућност да, уколико добију сазнања да неко у свом приватном објекту ради нешто за шта нема сагласност или није регистрован, уз сагласност власника или налог суда улазе у те приватне посједе ради контроле.

- До сада је процедура била компликована да би инспектори ушли у приватни посјед. Инспекторима смо увели могућност и да врше такозвану прикривену куповину како би утврдили чињенице и дошли до доказа. Није интенција да по кућама тражимо жене које прехрањују породице правећи колаче, него да људима који раде на такав начин дамо могућност да из сивог сектора пређу у нормалне токове - каже Решићева.

Новитет у Приједлогу закона о инспекцијама, како је навела, јесте и да сви инспектори рада буду републички, док се послије јавне расправе одустало од иницијативе да исти случај буде и са здравственим инспекторима.

Решићева је истакла да су умјесто досадашњих инспектора просвјете уведени инспектори за просвјету и спорт, јер је у процедури усвајања закон о спорту.

- Дефинисано је да субјекти који су уговорили послове, а за њихову реализацију ангажују подизвођаче ван територије Српске, што је најчешћи случај у грађевинском сектору, сносе санкцију уколико су ти радници непријављени или су утврђени други пропусти. Уговорни орган је тај који сноси све санкције - нагласила је Решићева.

Она је додала да је Влада усвојила и Информацију о примјени Правилника о суфинансирању пројеката неразвијених и изразито неразвијених једница локалне самоуправе у Републици Српској.

- Министарство је у 2019. години одобрило 18 захтјева из 14 локалних заједница. Од 300.00 КМ колико смо имали на располагању додијелили смо 299.636 КМ, а привукли смо инвестиције у износу од 2,02 милиона КМ. То је важно јер је новац отишао у неразвијене и изразито неразвијене општине - рекла је Решићева.

Према њеним ријечима, у овој години је за те сврхе планирано такође 300.000 КМ, те најавила да ће врло брзо ући у процес валоризације и одобравања нових пројеката.

УТВРЂЕН ПРИЈЕДЛОГ ЗАКОНА О ИНСПЕКЦИЈАМА

Влада Републике Српске утврдила је данас Приједлог закона о инспекцијама Српске којим се уређује обављање инспекцијског надзора у оквиру инспекцијског система, надлежност инспекцијских органа, инспекцијска звања и радноправни статус инспектора, овлашћења, права и обавезе инспектора.

Приједлогом се уређују и права и обавезе субјеката надзора, начин и поступак вршења инспекцијског надзора, одлучивања по жалбама изјављеним на рјешење инспектора, извршења рјешења инспектора, посебни поступци у инспекцијском надзору, поступак посебне и унутрашње контроле, прекршајна одговорност и друга питања значајна за обављање инспекцијског надзора у складу са важећим прописима Републике Српске, саопштено је из Бироа Владе за односе са јавношћу.

У саопштењу се наводи да је у односу на важећи Закон о инспекцијама у Републици Српској, уведена нова категорија инспектора - инспектор посебне и унутрашње контроле, а све у циљу подизања квалитета рада инспектора, елиминисања незаконитог, неправилног и непрофесионалног рада, поштовања правила вођења поступка, уједначавања поступања кроз унапређење интерних поступака, стицање повјерења грађана и правних лица у рад инспекција.

- Са намјером да се избјегне дуплирање, односно преклапање инспекцијских контрола предложено је усклађивање планова рада републичких инспектора и инспектора који послове инспекцијског надзора обављају на нивоу јединица локалне самоуправе, ради унапређења координације рада инспекција и ефикасности инспекцијског надзора и праћење њихове реализације - додаје се у саопштењу.

Из Владе истичу да су како би се и кроз инспекцијски надзор допринијело расту привреде и конкурентности у области пословног окружења, предложена нова овлашћења којима се појачава превентивно дјеловање Инспектората, а које се огледа у пружању савјетодавне помоћи субјектима надзора.