latinica  ћирилица
02/03/2020 |  21:53 ⇒ 21:57 | Аутор: СРНА

Цвијановић: Регион мора да се брани од миграната јер се Европа потпуно затвара

Предсједница Републике Српске Жељка Цвијановић изјавила је вечерас да се ЕУ потпуно затвара пред мигрантима и успоставља мјере да заштити своје спољне границе, а да се регион налази на брисаном простору и зато има право да ради све оно што чини и ЕУ.
Жељка Цвијановић - Фото: Screenshot
Жељка ЦвијановићФото: Screenshot

- Посебан проблем је да мигранти, када дођу на наше просторе, немају пролаза даље зато што Европа херметички затвара своје границе. Ми смо између прве спољне границе ЕУ која је пропусна и ове коју желе да штите према Хрватској, Аустрији и Мађарској. Треба да штитимо себе заједничким ангажманом држава региона као што они штите себе и шта ту није легитимно - упитала је Цвијановићева.

Она је додала да су јој представници ЕУ говорили да Српска мора показати више солидарности према мигрантима.

- Зашто би Српска показала више солидарности ако државе чланице ЕУ то не показују? Ми као мала Република нисмо у ЕУ, немамо механизме заједништва, новац и службе као они и лицемјерно је да ми требамо, а они не требају да покажу више солидарности - рекла је Цвијановићева за АТВ.

Према њеним ријечима, нису спољне границе ЕУ само оне које они штите у сусједству овог региона, наводећи да је Грчка у великом проблему, а да су ранији договори и споразуми са Турском на стакленим ногама и они због разних разлога неће да подносе притисак.

- Суштина је у томе да у оквиру региона буде направљен заједнички фронт како бисмо се изборили са овим проблемом. Ако Европа има право да штити своје спољне границе и ако их не штити довољно добро на југу гдје и јесте главни проблем јер нам одатле долазе мигранти, а видимо да не штити, зашто ми не бисмо имали право да заједничким ангажманом штитимо сами себе. Зашто то морају да буду искључиво снаге Фронтекса - упитала је Цвијановићева.

Она је оцијенила да је мигрантска криза велики проблем којем се можда некада и не придаје довољно пажње.

- То је маса људи која у потпуности може да поремети стабилност, односно безбједносну, финансијску, здравствену и сваку другу ситуацију - упозорила је Цвијановићева.

Наводећи да је тај проблем присутан пет година у региону, Цвијановићева је истакла да је тренутно ситуација другачија јер се Европа потпуно затвара.

- На регионалном плану морају да се развију механизми да се заштитимо од таласа миграната. То посматрам далеко и широко да бих правила заједничке формације држава региона. Овај регион је, нажалост, оптерећен проблемима политичке природе и не може да се окрене стварном животу. Зар не би било нормално да имамо мобилност да можемо заједнички да реагујемо на овај проблем - истакла је Цвијановићева.