latinica  ћирилица
03/03/2020 |  19:34 ⇒ 04/03/2020 | 07:22 | Аутор: РТРС

Екипа РТРС на грчко-турској граници; Хиљаде миграната тражи начин да пређе у ЕУ

Грчко-турску границу, гдје је највећи притисак миграната, обишла је делегација Европске уније и најавила значајну помоћ.

Ситуацију на грчко-турској граници прати и екипа РТРС-а.

Кастанес је прелаз који тренутно задржава највећи дио миграната, али се ситуација данас смирила. Полиција је спријечила упола мање илегалних прелазака, а није било ни окршаја попут јучерашњих.

Турска је данас потврдила да је границу већ прешло више од 130.000 миграната. Хиљаде миграната и данас траже начин да пређу у Грчку, након што је Турска отворила границе како би натјерала Европску унију да јој помогне у Сирији. Прва је на удару Грчка, слиједи Бугарска, па Македонија, БиХ и Србија.

Војска и полиција у Грчкој сузавцем и воденим топовима спречава масовне покушаје миграната да пређу границу. Они који успију бивају ухапшени.

- Два пута су нас вратили из Грчке. Узели су нам све, телефоне, новац... Псовали су нас, узели су ми ципеле, све, и послали нас назад - каже Казим, мигрант на грчко-турској граници.

Они који су и намјеравали да одустану и да се врате у Истанбул тврде да је то немогуће, јер их Турци враћају. Атина је због прилива миграната обећала да ће спровести политику "максималног одвраћања", и оптужила Анкару да користи мигранте за дипломатски притисак.

- Шаљемо јасну поруку да мигранти не могу бити кориштени као пијуни у геополитичкој игри. Они су жртве оваквих политика и то је приступ који не може бити прихватљив - јасан је премијер Грчке, Кирјакос Мицотакис.

Турски предсједник тврди да је морао да отвори границе, јер се суочава са новим приливом избјеглица због операција у Идлибу. Москва га демантује. Грчко-турску границу обишли су лидери Европске уније, обећали помоћ Грчкој и додатне снаге на граници.

- Приоритет је да се на границама успостави ред. Фронтекс је спреман послати на границу свој тим, седам бродова, три хеликоптера, једну летјелицу, 100 службеника на границе, термовизијске камере. 700 милиона евра смо спремни издвојити за помоћ Грчкој - рекла је Урсула фон дер Лајен, предсједница Европске комисије.

Предсједник Европског парламента Давид Сасоли шокиран је "чињеницом да влада нису свјесне овог проблема".

- Они који долазе у Грчку долазе и у Европу - истиче Сасоли.

У клими, која је у Европској унији скренула удесно, с премијерима попут мађарског или аустријског, који воде тврду антимигрантску политику, многе земље желе да демонстрирају да овог пута мигранти неће прећи границе Уније. Аустрија је најавила да ће послати полицајце на мађарско-српску границу.

- Ово је турска кампања. Ово је напад Турске на Европску унију и Грчку. Злоупотребљавају мигранте како би извршили притисак на Европу. Ово је тест за ЕУ да ли функционуише систем заштите спољне границе. Могу вам гарантовати једну ствар - ако не функционише систем заштите спољних граница Европе, онда је Европа прошлост - наглашава Себасијан Курц, аустријски канцелар.

Карл Нехамер, аустријски министар унутрашњих послова, каже да се мигрантима мора јасно рећи да нема разлога да долазе.

- Добили су лажна обећања. Нећемо вас примити - поручује он.

За то вријеме борбе у Идлибу се настављају. Сиријске снаге су освојиле стратешки важан град Саракиб, док је Анкара објавила да је срушила још један сиријски авион. И поред сукоба, Башар ел Асад расписао је изборе за 13. април.