latinica  ћирилица
05/03/2020 |  18:35 ⇒ 20:06 | Аутор: РТРС

БиХ на источну границу неће слати припаднике Оружаних снага!

Пажња региона усмјерена је на турско-грчку границу, па у том смислу и БиХ тражи начин како да спријечи евентуалне уласке миграната на истоку.

Једно је сигурно, на граници са Србијом и Црном Гором неће бити припадника Оружаних снага БиХ, поновио је то српски члан Предсједништва БиХ Милорад Додик, који је подсјетио да је Предсједништво одбацило ту иницијативу и да се о том питању ништа није промијенило.

Питањима миграната потребно је позабавити се на другачији и озбиљнији начин, категоричан је Додик. Коментаришући изјаве министра безбједности Фахрудина Радончића и лидера СДА Бакира Изетбеговића да БиХ на своје границе због најезде миграната треба да изведе војску, ако то учине и сусједне државе, Додик је истакао да су то само њихове претпоставке и да је о том питању Предсједништво већ одлучивало.

- О томе је одлучивало Предсједништво раније и донесена одлука је на снази. Треба се позабавти питањима миграната на другачији и озбиљнији начин. Мислим да је кључно питање да ми треба да се уздамо у то да ће остати чврсте улазне границе ЕУ у Грчкој и Бугарској од Турске и да ће ЕУ да спријечи талас миграната који би евентуално дошао и овдје - рекао је Додик.

Фахрудин Радончић најављује да ће се сутра састати са министром унутрашњих послова Републике Српске Драганом Лукачем, а ускоро, додаје, можда и са Додиком, да би разматрали тренутну ситуацију у вези са мигрантском кризом. Признаје да одлуку о распоређивању Оружаних снага БиХ на границе може донијети само Предсједништво.

- Оно је противљењем господина Додика прошле године донијело одлуку којом искључује такав сценарио, али сам сигуран да у случају да, не дај боже, дође до ескалације кризе, да ће Додик реаговати одговорно и бринути се о цијелој БиХ - рекао је Радончић.

Међутим, нимало не охрабрује порука аустријског канцелара Себастијана Курца који је рекао да постоји трострука безбједносна мрежа у одбрани од понављања мигрантске кризе из 2015. године, а која предвиђа да ће, ако мигранти пробију грчку границу, бити заустављени на западном Балкану.

- Прво је да је грчка влада, за разлику од раније, одлучна у одбрани спољне границе ЕУ. Ми смо у тјесном контакту са пријатељима на западном Балкану и они су спремни, у случају пробоја грчке границе, да заштите своју границу и не дозволе пропуштање миграната. Треће је, да је министар унутрашњих послова спреман да заштити границу Аустрије од пробоја миграната - изјавио је Курц.

Њемачки Бундестаг није одобрио долазак нових миграната у ту земљу.