latinica  ћирилица
05/03/2020 |  19:55 ⇒ 22:26 | Аутор: РТРС

На грчко-турској граници у очекивању новог "удара" миграната и екипа РТРС

Турска је одлучила да доведе 1.000 полицајаца да би заштитила своју границу од повратка миграната, које су раније пустили када су отворили границе, због чега се очекује њихов нови притисак на грчку границу.

Европски министри одбране одлучили су да, ипак, нема потребе за слањем војске својих чланица на границу. На граничном прелазу Кастањес и данас је била екипа РТРС-а, гдје је ситуација данас мирна. Можда је тако због посјете турског министра унутрашњих послова турској страни и представника Међународног Црвеног крста Грчкој. Додуше, било је пропагандног рата и данас. Није било пуцњаве, ни жртава.

Најава да ће и Турци распоредити полицију подигла је нервозу, јер мигранти више немају куд - на једну границу морају "ударити".

Шеф Међународне федерације Црвеног крста и Црвеног полумјесеца, којем је допуштено да кроз ограду разговара с мигрантима, потврдио је да на овом граничном прелазу нема више од неколико стотина миграната и да турске власти преувеличавају бројке. Ипак, љути га што је предсједница Европске комисије, снаге које су распоређене овдје, назвала штитом.

- Видио сам дјецу и жене и због тога сам емотивно реаговао на назив "штит". Не треба ти штит да би се заштитио од жена и дјеце. Зато што можете видјети одмах иза ограде да су то рањиви људи, можда и неко мало мање рањив, али је много рањивих, зато су и ријечи и симболизам важни - рекао је Франческо Рока, шеф Међународне федерације Црвеног крста и Црвеног полумјесеца.