latinica  ћирилица
09/03/2020 |  19:10 ⇒ 21:38 | Аутор: РТРС

Може ли западни Балкан заједно одговорити на мигрантску кризу?

Не јењава криза на грчко-турској граници, па ни страх од нове мигрантске кризе у цијелој Европи.

Турски предсједник, Реџеп Таип Ердоган разговарао је са европским званичницима о примјени и могућој ревизији споразума из 2016. године, којим је заустављен прилив миграната у Европу.

И док се рјешењу не назире крај, званичници Српске још једном су поновили да Република Српска нема услове за смјештај миграната.

Ескалација мигрантске кризе је велики изазов и пријети да промијени слику будућности, не само западног Балкана, него и цијеле Европе, поручила је предсједница Републике Српске, Жељка Цвијановић. Због тога је, каже, крајње вријеме да државе западног Балкана оставе све несугласице иза себе и колективно одговоре на ову пријетњу.

- Ја сам скоро коментарисала и рекла да бих подржала идеју да мјешовите полицијске и војне јединице свих земаља западног Балкана буду на спољним границма западног Балкана. Ако Европа има право да на тај начин третира своје спољне границе, зашто ми не бисмо имали - истакла је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва БиХ, Милорад Додик, каже да државе региона морају искористити повољан тренутак и промјену европске политике према мигрантима, односно политику затворених граница. Још једном је поновио да је против извођења војске на границе БиХ према Србији и поручио да је рјешавање овог проблема потребно координисати са Србијом.

- Подржавам Вучићеву најаву да ће другачије бити третирана граница према Македонији и ту ми у БиХ требамо да тражимо рјешење, а не извођење Војске. Ми Срби смо против тврде границе на Дрини, не могу ни мигранти бити разлог - навео је Додик.

На границе БиХ неће ни припадници Фронтекса, потврдио је министар безбједности БиХ, Фахрудин Радончић, демантујући тако спекулације да је, на недавном састанку са Додиком, управо то био један од договора, који је проглашен државном тајном.

- Нажалост, иако сам покушао, нисам био тако успјешан. Господин Додик неће мијењати свој став о овој верзији текста сарадње са Фронтеxом и пред нама и њиме је да тражимо нови компромисни приједлог и што прије кренемо у процедуру од нуле - рекао је Радончић.

Да Република Српска нема капацитета и услове за смјештај миграната, поновили су и из Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната. Поручују да припадници Полиције Српске прате све уласке, задржавања и кретање миграната.

- Полиција Републике Српске ће и у наредном периоду пратити стање илегалних миграција и према указаној потреби и процјени, појачати своје присуство и рад на терену, те ће предузимати и усмјеравати активности полицијских службеника. Полицијски службеници неће дозволити кретање илегалних миграната без надзора, а све у циљу заштите личне и имовинске безбједности грађана - наводе из Координационог тијела за праћење кретања илегалних миграната.

Из Координационог тијела поручују да ће наставити да пружају помоћ Граничној полицији БиХ у заштити границе, а у случају потребе, биће ангажован и додатни број полицијских службеника.