latinica  ћирилица
12/03/2020 |  17:22 ⇒ 19:56 | Аутор: СРНА

Ђи: Кина ће помоћи Српској у борби против вируса корона

Амбасадор Кине у БиХ Ђи Пинг поручио је данас да ће кинеске власти помоћи Републици Српској у борби против вируса корона, те нагласио да је епидемија овог вируса у његовој земљи под контролом и да су резултати веома добри.

Ђи је рекао да су представници Амбасаде Кине у БиХ након првог регистрованог случаја заразе овим вирусом у Бањалуци контактирали Министарство здравља Српске и договорили јачање сарадње у борби против ширења вируса.

- Министарство здравља Српске нам је дало списак материјала потребног за борбу против ширења вируса корона, што смо већ прослиједили Пекингу и очекујемо да ћемо дати свој допринос - рекао је Ђи новинарима у Бањалуци, гдје је посјетио Медицински факултет бањалучког Универзитета.

Он је навео да је Влада Републике Српска предузела адекватне мјере у борби против ширења вируса корона, те нагласио да Српска поштује препоруке Свјетске здравствене организације.

Ђи је за сутра у Сарајеву најавио видео-састанак представника здравствених институција у БиХ са кинеским стручњацима, који ће говорити о мјерама које је та земља предузела у вези са спречавањем ширења вируса корона.

Кинески амбасадор је напоменуо да је сарадња Кине са бањалучким Унверзитетом почела давно, те навео да је посљедња донација ткивни процесор, који је уручен Медицинском факултету.

Декан Медицинског факултета бањалучког Универзитета Ранко Шкрбић рекао је да су мјере које су кинеске власти предузеле у Вухану и другим градовима када је ријеч о вирусу корона биле показна вјежба Европи и другим дијеловима свијета.

- Мјере кинеских власти у овом случају требало би да свима буду лекција, али судећи по ономе што се догађа у Италији, многи ово нису схватили озбиљно - нагласио је Шкрбић.

Он је истакао да је задатак свих, медија, одговорних у здравственим институцијама, не само у Српској већ у цијелом региону да преносе брзе, тачне и поуздане информације становништву, да се спријечи ширење заразе.

Шкрбић је рекао да су мјере превенције основ борбе против ширења вируса корона те нагласио да су мјере Штаба за ванредне ситуације града Бањалука за похвалу и израз одговорног дјеловања.

Он каже да је Влада Српске на вријеме и прва у региону реаговала доношењем одговарајућих мјера које се, како је нагласио, морају поштовати како би било заустављено ширење вируса.

Шкрбић је захвалио амбасадору Кине за донацију ткивног процесора који користи Центар за биомедицинска истраживања Медицинског факултета.

Он је изразио наду да је ово почетак сарадње Медицинског факултета у Бањалуци са неким од универзитета у Кини, те подсјетио да је сарадња већ остварена са Медицинским универзитетом "Тјенђин".