latinica  ћирилица
14/03/2020 |  19:19 | Аутор: СРНА

Неприхватљиво формирање Центара за мигранте у српским насељима

Предсједник Одбора за дијаспору и Србе у региону Скупштине Србије Миодраг Линта зтражио је од Министарства спољних послова Србије да саопшти Министарству спољних послова у Савјету министара да је неприхватљиво да се у српским насељима у Федерацији БиХ формирају центри за мигранте.
Миодраг Линта - Фото: ТАНЈУГ
Миодраг ЛинтаФото: ТАНЈУГ

Линта је најоштрије осудио закључке надлежне групе Унско-санског кантона да се наставе активности на формирању прихватног кампа за мигранте у српском селу Липа у општини Босански Петровац.

Он је истакао да су стални покушаји званичног Сарајева и Бихаћа да населе мигранте у напуштена српска села један у низу доказа да бошњачка власт на свим нивоима није одустала од политике цементирања етничког чишћења Срба, који су за вријеме грађанског рата протјерани са својих вјековних подручја.

- Скандалозна је чињеница да власт Унског-санског кантона, али и бошњачка власт у Сарајеву, у последње двије године константно настоје да се у српским селима населе мигранти с циљем застрашивања преосталих Срба, спречавања повратка протјераних Срба и узурпације и отимања српске земље и друге имовине - навео је Линта.

Линта је у писаној изјави указао на важност да се инсистира да надлежни органи у Сарајеву и Бихаћу пониште све одлуке и закључке чији је циљ насилно насељавање миграната у српском селу Липа и низу других српских села, као што је Медено поље и бројна друга.

- Ради се о грубом кршењу Анекса седам Дејтонског споразума чиме се шири страх, неповјерење, повећавају тензије и продубљују подјеле између српског и бошњачког народа - оцијенио је Линта.

Према његовим ријечима, Србија се снажно залаже за досљедно поштовање универзалних вриједности како што су људска права, владавина права и права мањинских народа, а не за једностране акције које никоме неће донијети ништа добро-