latinica  ћирилица
19/03/2020 |  14:54 ⇒ 15:52 | Аутор: СРНА

Почиње настава на даљину и за средњошколце у Републици Српској

Министарка просвјете и културе Републике Српске Наталија Тривић изјавила је у интревјуу Срни да би од понедјељка, 23. марта, требало да почне настава на даљину за средњошколце у Српској.
Наталија Тривић - Фото: РТРС
Наталија ТривићФото: РТРС

- Након што смо успјешно почели са извођењем наставе на даљину за ученике основних школа Републике Српске, одлучили смо да исто проведемо и за средњошколце. Републички педагошки завод је у сарадњи са директорима средњих школа усагласио начин извођења наставе на даљину која ће се одвијати употребом онлајн платформи за учење, Офис 365 алата и других система комуникације попут мејл адреса, друштвених мрежа и сервиса за размјену порука - истакла је Тривићева.

Она је појаснила да ће ученици овим путем добијати материјале и инструкције за рад и на исти начин слати професорима урађене задатке на прегледавање те добијати од њих повратне информације.

- Nа седмичном нивоу директори средњих школа ће имати обавезу да електронски путем извјештавају Министарство просвјете и културе и Републички педагошки завод о реализованим активностима наставе на даљину - нагласила је министарка просвјете и културе Српске.

На питање да ли је задовољна досадашњим извођењем наставе на даљину за основце која се емитује путем програма Телевизије Републике Српске, али и онлајн платформи, Тривићева је рекла да је изузетно задовољна заједничком брзом реакцијом свих у систему образовања - Министарства просвјете и културе Републике Српске, Републичког педагошког завода, просвјетних радника те Радио-телевизије Републике Српске.

- Никада до сада нисмо били у ситуацији да јединствено, у цијелом образовном систему основних и средњих школа, примјењујемо извођење наставе на даљину. Настава путем телевизијског сервиса за основне школе, са могућношћу онлајн праћења, била је најбоље ријешење с обзиром на то да имамо техничко ограничење проходности интернета на цијелој територији Републике Српске - нагласила је Тривићева.

Она је нагласила да је посебно поносна на просвјетне раднике, како оне који предају путем телевизије, тако и оне који су у свакодневној онлајн или телефонској комуникацији са ученицима.

- Сви они су одмах схватили значај своје улоге, али и предности примјене нових технологија у овом начину извођења наставе. Свој просветитељски задатак који им диктира ванредна ситуација прихватили су са великом мотивацијом и позитивном енергијом како би олакшали ученицима да не изгубе континуитет у стицању знања те да као побједници изађу са крајем школске године - истакла је Тривићева.

Она је напоменула да су, према распореду, у овакав облик наставе укључени сви предмети од српског језика и математике, тако и музичког, физичког и ликовног васпитања.

- Дата је сагласност и музичким школама и установама које школују дјецу са сметњама у развоју да изводе наставу на даљину у складу са својим плановима и свим доступним информационим технологијама за извођење наставе - рекла је Тривићева у интервјуу Срни.

Према њеним ријечима, настава на даљину је била добитно рјешење јер гледаност у програму Телевизије Републике Српске ставља овај садржај у врх гледаности на подручју који јавни сервис покрива.

- Уколико се томе дода и онлајн праћење путем веб странице www.rtrs.tv те на новој платформи еНастава httpс://еnastava.skolers.org/ коју је развило Министарство просвјете и културе Републике Српске то нам потврђује да реформа образовања показује већ прве резултате у области примјене нових технологија у образовању -  рекла је Тривићева.

Она је нагласила да ово потврђује оправданост пројекта имплементације информационих технологија у образовним установама који би требало у потпуности да буде завршен до краја 2021.године.

На питање какве су реакције јавности, родитеља и ученика на реализацију наставе на даљину, министарка просвјете и културе Републике Српске је рекла да су прве реакције веома позитивне што могу потврдити кроз бројне позиве, медије и друштвене мреже.

- Према нашим сазнањима, родитељи признају да никад више нису били укључени у школске обавезе своје дјеце с обзиром да их већина ради од куће и да и сами прате овакав облик наставе како би били додатна подршка свом дјетету. Задовољни су начином на који се наставне јединице презентују, јер су сажете и језгровите. Суштина овог облика наставе је у кратком времену дати ученику основну информацију и подстаћи га да сам даље истражује и ради код куће, наравно, уз помоћ свог учитеља и наставника, те родитеља - нагласила је Тривићева.

Она је додала да је обавеза свих одјељенских старјешина да успоставе контакте са родитељима и обавијесте их о овом виду рада, а наставници су обавезни да прате наставу те да буду доступни ученицима за појашњења и пружање потребне помоћи ученицима приликом савладавања исхода учења.

- Комуникација са ученицима је обавезна након реализованих садржаја путем телефона или имејла, са јасним додатним инструкцијама наставника шта се тражи од ученика. Ученици им потом шаљу урађене задатке, а наставници су у обавези да им дају повратне информације након прегледавања истих - навела је Тривићева.

Она је у интервјуу за Срну нагласила да и остали медији и корисници друштвних мрежа такође позитивно реагују на извођење наставе на даљину са посебном подршком просвјетним радницима који су укључени упроцес телевизијског снимања јер није свакоме од њих једноставно стати пред камеру, али су то, ипак, без размишљања учинили знајући колики је значај преноса знања ученицима у ванредној ситуацији.

Министарка просвјете и културе Републике Српске истакла је да им је на томе лично и професионално захвална.