latinica  ћирилица
13/04/2020 |  15:02 ⇒ 17:14 | Аутор: РТРС

Мјере продужене до 27. априла; Од 10. маја флексибилније одлуке (ВИДЕО)

Републички штаб за ванредне ситуације продужио је до 27. априла мјере које су донесене ради превенције ширења вируса корона, рекао је предсједник Владе Републике Српске.
Радован Вишковић - Фото: РТРС
Радован ВишковићФото: РТРС

Вишковић је истакао да је ситуација у вези са вирусом корона стабилна, те да је Српска на вријеме увела мјере које су стручњаци препоручили.

- Према садашњим анализама, епидемиолошка ситуација у Српској је стабилна, зараза нема експоненцијални раст и тиме можемо бити задовољни - рекао је Вишковић, који је и командант Републичког штаба за ванредне ситуације.

Он је навео да је процјена да се, уколико буду задржани садашњи трендови епидемиолошке ситуације у Српској, може очекивати да око 10. маја Републички штаб за ванредне ситуације почне доносити одлуке које ће бити флексибилније у односу на садашње.

- Молим за разумијевање и апелујем да се грађани и за вријеме васкршњих и првомајских празника и предстојећих слава максимално придржавају мјера које се односе на социјални контакт и ношења заштитне опреме. Најважније је да у наредних 15 дана не покваримо добре резултате и ефекте које смо направили у протеклих мјесец или мјесец и по дана", поручио је Вишковић.

Он је рекао да су на данашњој сједници Штаба донесена и два нова закључка. Један се односи на интервентну набавку 10.000 литара седамдесетпостотног алкохола, који је потребан за дезинфекцију коју проводи тим из Руске Федерације.

Он је појаснио да су планиране активности људи који су дошли из Руске Федерације првобитно били концентрисани на Бањалуку, али да су прихватили молбу да изврше дезинфекцију свих болница у Српској и објеката гдје су смјештена лица која су позитивна на вирус корона.

- Они су имали залихе за неколико дана и сада је потребно да им обезбиједимо додатне количине. Ова количина неће бити употријебљена само за то, него ће нам значајан дио остати да можемо самостално радити дезинфекцију - истакао је Вишковић.

Премијер Српске је навео да се други закључак, односно измјене постојећег закључка, односе на поступање с лицима смјештеним у карантине у јединицима локалне самоуправе. Подсјетио је да је било дефинисано да лица која су у локалним карантинима послије седам до 10 дана боравка буду тестирана.

- Да бисмо избјегли незадовољство лица која бораве у карантинима нећемо тестирати само непосредне контакте оног за кога буде установљено да је позитивно, већ да тестирамо све. То сада можемо радити јер смо обезбиједили довољне количине тестова и желимо да појачавмо тестирање и обухватимо више људи како бисмо били сигурни када крену у своје породице и међу грађане - нагласио је Вишковић.

Премијер Српске је рекао да ће вјероватно бити донесена одлука да забрана кретања становништва између локалних заједница у дане викенда буде проширена за вријеме васкршњих празника како би вриједила од петка у 12.00 часова до понедјељка.

- Знамо да ће и петак и понедјељак бити нерадни и желимо да бар тај дио кретања људи буде ограничен. У овом моменту не размишљамо о проширењу забране кретања од 20.00 до 5.00 часова. Апелујем да грађани који имају потребу да оду до цркве то учине поштујући мјере које се односе на социјалне контакте и заштитне мјере - такао је Вишковић.

Вишковић је захвалио грађанима због поштовања донесених мјера које су усмјерене ка заштити здравља свих.

Вишковић је рекао да је Републички штаб за ванредне ситуације дао сагласност да буду одржане сједнице скупштина три локалне заједнице уз поштивање свих епидемиолошких мјера.

- Скупштине ће разматрати питања која се тичу помоћи привредним субјектима и пољопривредној производњи - рекао је он.

Додао је да су одобрили и захтјев градских власти у Требињу да на улазу и излазу из града буду постављене камере о трошку локалног буџета.

- Власник опреме и података који буду добијени може бити само Министарство унутрашњих послова. Овдје се ништа не ради што би омогућило злоупотребу личних података - рекао је Вишковић.