latinica  ћирилица
23/04/2020 |  19:56 ⇒ 20:24 | Аутор: РТРС

Радончић: Мигранти, који крију идентитет, треба да иду у затвор

Министарство безбједности и безбједносне агенције у БиХ почеле су припремне радње за депоратацију илегалних економских миграната из БиХ у земље њиховог поријекла. Од депортације ће бити изузети само држављани Сирије због ратних дејстава у тој земљи.

Нови стратешки приступ проблему миграната у БиХ, који је представио министар безбједности Фахрудин Радончић, подразумијева и измјену одређених законских рјешења. За дипломате у БиХ који не буду сарађивали у депортацији, Радончић најављује и ускраћивање гостопримства.

Готово невјероватан заокрет у односу институција БиХ према илегалним економским мигрантима. Након петогодишњег небрањеног "вршљања" територијом БиХ – протјеривање у земље поријекла. Први задатак добила је Служба за послове са странцима – у што краћем року сачинити евиденцију у прихватним центрима са прецизним, до сада углавном прикривеним а сумњивим, идентитетом придошлица, међу којима, Радончић не искључује ни терористичке или криминалне групе и појединце. За некооперативне - најављује премјештај.

- Људи који не желе да открију свој идентитет не могу ићи више у центре за смјештај илегалних миграната него морају ићи у притвор и биће тамо годину, или двије или пет док се не открије њихов идентитет - истиче Фахрудин Радончић, министар безбједности БиХ.

Уз идентитет и понуда мигрантима за добровољну депортацију у матичну земљу. Превоз обезбијеђен! О трошку БиХ или из алтернативних извора, уз помоћ Међународне организације за миграције! Служба за послове са странцима још јуче је почела са реализацијом задатка. Почетак не обећава!

- Не желе да сарађују у привременим прихватним центрима и нисмо имали много успјеха око јављања и добровољности за повратак у државе поријекла - нагласио је Слободан Ујић, директор Службе за послове са странцима БиХ.  

Некооперативних већ има и међу амбасадорима земаља из којих мигранти потичу. Пакистанаца је, прелиминарно, евидентирано највише - 3.000, а управо амбасадор те државе није расположен да безбједносним агенцијама омогући приступ тамошњим базама података, како би се прецизно утврдио идентитет сваког пакистанског мигранта у БиХ, понаособ. И како би се обезбиједиле неопходне дозволе за депортацију!

Радончић опет нуди рјешење.

- Ако одбију да сарађују са Министарством сигурности, нашим сигурносним структурама и властима БиХ ја ћу без имало комплекса тражити да се пакистански амбасадор прогласи персоном нон грата у овој земљи и да буде упућен у своју матичну државу - тврди Радончић.

Свјестан је Радончић да нови стратешки приступ захтијева и дјелимичну измјену легислативе, што очекује од Парламента. Или, пак децидну примјену позитивних прописа. Попут Закона о азилу који прецизира да лицима која нису поднијела захтјев за азил, већ само исказала намјеру да ће захтјев поднијети, ваљаност потврде о боравку у БиХ има рок од осам дана. Или максимално 14! Таквих је више од 99 одсто међу мигрантском популацијом на бх. тлу, бар нас је у то годинама убјеђивао Радончићев претходник Драган Мектић. Но умјесто 14 дана, они су, пред блиндираним европским вратима, остали мјесецима! И онај преостали проценат, који су наводно тражили азил, али га још нису добили, "орочени" су на шестомјесечни боравак у БиХ. Због тога, нови стратешки приступ, каже Радончић не искључује ни ревизију раније одобреног статуса миграната. Очекује подршку свих у БиХ – и домаћих и међународних званичника. И поручује "скинуће се" баласт од 10-ак хиљада миграната са нејаких "плећа". И неће сиромашна БиХ бити "паркинг" за богату Европу!?