latinica  ћирилица
25/04/2020 |  16:16 ⇒ 16:16 | Аутор: СРНА

Радончић: Џаферовић отворио врата за неконтролисан долазак миграната

Министар безбједности у Савјету министара Фахрудин Радончић изјавио је да је предсједавајући Предсједништва БиХ Шефик Џаферовић отворио врата неконтролисаном доласку миграната у БиХ охрабрујући их да не поштују домаћу полицију, са којом се сукобљавају, те носе оружје и пљачкају грађане.
Фахрудин Радончић - Фото: СРНА
Фахрудин РадончићФото: СРНА

- Зато молим грађане које на било који начин узнемирава проблем илегалних економских мигранта, нека знају да су то политика и избор Шефика Џаферовића, а не Фахрудина Радончића - поручио је Радончић.

Он је додао да је Џаферовић у старту оборио план почетка повратка илегалних економских миграната у њихове земље, јер државе ЕУ не желе да их приме.

Радончић је упитао Џаферовића према којем закону БиХ више хиљада страних држављана потпуно непознатог идентитета може слободно кретати по цијелој земљи и носити хладно оружје.

Питао је Џаферовића и на основу којег закона се мигранти могу сукобљавати са полицијским службеницима, узнемиравати и пљачкати локално становништво и починити више од хиљаду кривичних дјела, какав је случај у Крајини, а да никоме не одговарају.

Радончић је истакао да његов план да илегални економски мигранти морају сукцесивно, планирано и трајно отићи из БиХ на начин добровољног одласка и повратка у земљу поријекла, очито није прихваћен од Џаферовића и министра иностраних послова у Савјету министара Бисере Турковић.

Они су, додао је, пружили јавну подршку амбасадору Пакистана, који је за Министарство безбједности и Службу за послове са странцима некооперативан.

Радончић је напоменуо да би у свакој европској или западној земљи амбасадор, који упорно одбија да држави у којој је акредитован пружи помоћ у идентификацији илегалних миграната из његове земље, био хитно позван на консултације у Министарство иностраних послова или чак код предсједника државе.

- Било би му саопштено да његова држава мора сарађивати са безбједносним структурама земље домаћина - нагласио је Радончић и додао да се у овом случају поступило потпуно супротно.

Радончић је нагласио да је неспорна чињеница да Џаферовић и он имају потпуно супротан однос према хиљадама илегалних економских миграната из Пакистана и других афроазијских земаља и посљедицама које то може имати по БиХ, саопштено је из Министарства безбједности.