latinica  ћирилица
04/05/2020 |  14:36 | Аутор: СРНА

Утврђују се околности смрти мигранта из кампа "Ушивак"

Тужилаштво Кантона Сарајево издало је наредбу за обдукцију тијела мигранта који је током викенда преминуо у Клиничком центру у Сарајеву како би био утврђен узрок смрти, речено је Срни у Тужилаштву.
Тужилаштво кантона Сарајево (Фото:pravosudje.ba) -
Тужилаштво кантона Сарајево (Фото:pravosudje.ba)

Према неслужбеним наводима, преминуо је 53-огодишњи Ахмед Махмуд Омар, мигрант који је са супругом и четворо дјеце протеклих мјесеци боравио у кампу "Ушивак".

Позивајући се на информације добијене од чланова породице преминулог, Н1 наводи да је крајем марта у "Ушивку" избио конфликт између групе Пакистанаца и групе Курда који бораве у том кампу, али да је настрадалог повриједио припадник обезбјеђења у кампу.

Један од синова преминулог рекао је да је његов отац након удараца које је задобио повраћао крв, те био у несвјесном стању, а да је једина здравствена установа која је пристала да прими мигранта Клинички центар Универзитета у Сарајеву.

Он је навео да дуже од мјесец дана нису имали информацију о здравственом стању оца, те да су током викенда сазнали да је преминуо.

Шеф Мисије Међународне организације за миграције /ИОМ/ у БиХ Петер Ван дер Оверарт изјавио је да је у току истражни поступак у вези са околностима смрти 53-годишњег мигранта из кампа "Ушивак".

- Постоје тврдње о укључености припадника обезбјеђења и оне су подијељене са истражним органима и од запосленика ИОМ-а и од свједока, укључујући и породицу преминулог - рекао је Ван дер Оверарт.

Истичући да ИОМ и његови партнери имају нулту толеранцију за насиље над мигрантима под њиховом бригом, Ван дер Оверарт је затражио од полиције и правосуђа у Сарајеву да обезбиједе фер, ефикасну и транспарентну истрагу у складу са процедурама и Кривичним законом БиХ.